Як у Китаї друкують на 3D-принтері житлові будинки

Технологія тривимірного друку поступово стає не таким вже дивовижним способом виробництва як невеликих за розміром комплектуючих, так і великих споруд-конструкцій. Наочну еволюцію можливостей сучасного 3D-друку можна простежити на прикладі будівельної діяльності китайської компанії Winsun, яка першою використала цей метод для створення маленьких житлових будинків в околицях Шанхаю, а тепер за допомогою 3D-принтера спорудила житловий будинок на п'ять поверхів і розкішну віллу площею 1100 кв. метрів.

Фірма Winsun, як вже було зазначено вище, в якості пробного кроку освоїла метод швидкісного «друку» простих конструкцій. Фахівцям компанії вдалося звести 10 компактних одноповерхових житлових будівель за 24 години, використавши для цього розроблений власними силами 3D-принтер. Пристрій заправляється сумішшю цементу, будівельних відходів, і спеціального затверджувача.

Тепер Winsun, вирішила ускладнити завдання, зуміла на прикладі двох нових і більш складних будівель продемонструвати перспективність розглянутої 3D-технології. Для втілення задуманого команда інженерів Winsun спроектувала принтер висотою 6,6 метрів, 10 метрів завширшки і 40 метрів у довжину.

Пристрій виготовляє окремі цілісні блоки майбутніх будинків, які збираються на місці, зміцнюючись арматурою і доповнюючись ізоляційними матеріалами, щоб відповідати всім необхідним стандартам сучасного будівництва. Правда, виробник тримає в секреті, якими можуть бути максимальні розміри виробленого на їх 3D-принтері елемента, але враховуючи продемонстровані успіхи, сумніватися в раціональності даного методу не доводиться.

Стіни величезної вілли і п’ятиповерхового будинку виконуються практично порожніми, мають всередині зигзагоподібні елементи для підвищення надійності конструкції.

Головною перевагою описаного способу будівництва називається економічна складова, що дозволяє знизити витрату будівельних матеріалів на 30-60 % завдяки застосуванню перероблених відходів. Собівартість представленої вілли на 1100 м2 метрів склала $161 тис. Також значно скорочується необхідний для виконання основних робіт час, який за новою технологією може скоротитися на 70 %. Відповідно, потрібно і в 1,5—2 рази менше робочої сили. При цьому житло, незважаючи на формулювання «відходи» при згадці складу роздрукованих блоків, є абсолютно нешкідливим для проживання і вважається екологічно чистим.

У планах розробників зробити даний метод основоположним при спорудженні багатоповерхових будинків і навіть хмарочосів.


Строительство дачного домика своими руками, без привлечения профессионалов.