Німецький провайдер готовий опалювати будинки в обмін на місце для серверів

Є у мене один знайомий в Калуші, комп'ютерник. Не знаю точно, чим він там займається, але має вдома кілька компів, причому з досить потужними системними блоками, які продукують багато тепла. Не знаю як там у його маленькій квартирці зараз, під час цьогорічної несамовитої спеки, але взимку температура у його помешканні досить висока, можна сказати, спекотна. Причому ніякими опалювальними пристроями він не користувався, а таку температуру у приміщенні створювали виключно системні блоки.

Нещодавно німецька компанія Cloud & Heat почала пропонувати споживачам вельми незвичайну послугу: вона візьме на себе обов’язки з опалення будинку, якщо його власник погодиться встановити у ньому стійку з її сервером. Таким чином, провайдер одночасно вирішує дві проблеми: знаходить місце для нових серверів і позбавляється від надлишкового тепла, яке вони генерують.

Варто відзначити, що проблема охолодження серверів досить болюча, адже хостерам, провайдерам, і іншим подібним сервісам приходиться залучати досить енергозатратні системи охолодження, в той час, коли можна було б подумати, куди це тепло дівати з вигодою для себе.

Система Cloud & Heat, теоретично, здатна себе виправдати – середньорічна температура в Німеччині коливається близько 5°C. З більш холодним кліматом серверам впоратися не вдасться.

Втім, у проекту є кілька важливих нюансів. По-перше, поблизу від сервера повинно знаходитися пристойне джерело термальної маси – Cloud & Heat потребує встановлення водяних резервуарів об’ємом від 125 до 2 тисяч літрів.

Крім того, користувачеві знадобляться виділений лічильник, розподільна коробка з трьома 16А перемикачами, і Інтернет-з’єднання зі швидкістю мінімум 50 Мб/с.

У свою чергу, компанії Intel і Silicon Graphics вирішили проблему надлишкового тепла, повністю зануривши серверне обладнання в холодоагент. У системі застосовується діелектрик, тому електроніку можна безпечно занурювати в охолоджуючу рідину. Система працює ефективніше традиційних повітряних методів охолодження, і споживає помітно менше енергії.