Дзеркальний будинок-невидимка у польському лісі

У лісовій глушині поблизу польської столиці Варшава, місцева архітектурна студія Reform Architekt Мартіна Томашевського побудувала на замовлення одного клієнта один з найбільш незвичайних будинків. В залежності від того, з якого боку подивитися, створюється враження, ніби ця будівля "зависла" над землею або "плаває" серед дерев в навколишньому лісі.

Будинок під назвою Izabelin House служить заміською дачею одного заможного клієнта Reform Architekt. Цей анонімний замовник спочатку побажав отримати заміський особняк, який би мінімально нашкодив навколишній місцевості і максимально вписався в природний ландшафт.

Двоповерховий особняк умовно розділений на два рівня. Перший рівень оброблений дзеркальними панелями. Ці дзеркальні панелі і створюють ефект “висячого” в повітрі другого рівня. З великих вікон на другому поверсі відкриваються приголомшливі види на густий ліс. Проектом будинку передбачена велика відкрита тераса, оброблені панелями з темно-коричневою деревини. Про оздоблення особняка можна судити тільки по фотографіях екстер’єру, так як фотографій інтер’єру на жаль немає.

Проектом першого поверху передбачена вищезгадана тераса, просторий хол, гараж на два автомобілі, велика вітальня, об’єднана з їдальнею і кухнею, туалет, одна спальня і кілька службових/технічних приміщень. Другий поверх Izabelin House являє собою житловий модуль, що складається з двох спалень, двох ванних кімнат, пральні, просторого гардеробу і хазяйського кабінету.

Найбільшою проблемою архітектора у процесі будівництва було зберегти існуючі дерева, які в той час знаходилися на майбутньому будівельному майданчику. Крім того, вони повинні були з’ясувати, як змусити птахів літати вище відбиваючої поверхні будинку.

«Нам потрібно буде уточнити масштаби проблеми, так як дзеркала розташовані на нижньому поверсі, тому більшість птахів повинні літати трохи вище», говорив перед будівництвом Томашевскі. «Орнітолог буде вибирати відповідні стримуючі пристрої, які зможуть випромінювати звук для птахів, якщо буде така проблема».

Будівництво Izabelin House зайняло один рік з кінцевою розрахунковою вартістю, близькою до 1 мільйону доларів США..