Фрактальна капуста Романеско

Завдяки старанням сучасних селекціонерів на світ час від часу з'являються воістину унікальні і незвичайні овочеві культури найхимерніших видів і форм. Чого тільки коштує капуста Романеско (на латині Brassica oleracea), яка схожа на якийсь космічний об"єкт, і являє собою щось середнє між брокколі і цвітною капустою! У цієї смачної рослини є й інші назви - романська брокколі і коралове капуста. А ще вона буде цікава математикам, які побачивши цей овоч, відразу вигукнуть - це ж фрактал! (фрактал - складна геометрична фігура. Вікіпедія)

Ця овочева культура з’явилася не дуже давно. Її батьківщина - Рим. Цікава форма капусти броколі була обрана не випадково - над нею наполегливо працювали не тільки селекціонери, але й талановиті дизайнери тривимірної графіки. Капуста Романеско являє собою однорічну рослина, що належить до сімейства Капуста городня. По суті, це один з різновидів цвітної капусти.

Найголовніша відмінна риса Романеско полягає в тому, що всі її суцвіття розташовані у вигляді логарифмічної спіралі. При цьому кількість спіралей в точності відповідає числу Фібоначчі.

Існує одна цікава легенда, згідно з якою вже в епоху Римської Імперії почали вирощувати капусту романеско. Правда, не знайшлося жодного документа, який міг би підтвердити даний факт. І тому, офіційний періодом виникнення капусти Романеско прийнято вважати кінець 90-х років 20-го століття.

З вигляду ця капуста виглядає незвично і дуже красиво. Її форма нагадує фрактал - геометричну фігуру, яка складається з кількох частин, кожна з яких подібна цілої фігури. В основі особливої форми цієї капусти знаходиться принцип самоподібності. Якщо дуже уважно розглянути кожен з бутонів і суцвіть Романеско, відразу ж станемо помітно, що кожен наступний бутон складається з цілого набору мініатюрних копій самого себе. Італійці, які просто обожнюють усілякі зелені салати, вирішили поекспериментувати, в результаті чого і створили цю капусту.

Незважаючи на те, що порівняно з брокколі і цвітною капустою, капуста Романеско поки ще не набула настільки широкої популярності, вона є неймовірно смачною і корисною. По калорійності Романеско не перевищує огірки, а її смак є дуже тонким та ніжним. Ця дивовижна овочева культура дуже багата каротином, мінералами цинку, а також вітамінами С і групи В.
Готують цю капусту аналогічно цвітній капусті і броколі, які є найближчими родичами. Для страв характерний чудовий глибокий аромат, а також вершково-горіховий і дуже м’який смак.