У Німеччині знайшли пляшку з запискою, яка провела в морі 108 років

У Північному морі, на острові Амрум, що входить в групу Фризьких островів (Німеччина), знайдена імовірно найстаріша в світі пляшка із запискою, що проплавала у морі 108 років, пише британське видання The Telegraph. Досі найстарішим подібним повідомленням вважалася пляшка, що подорожувала морськими просторами 99 років.

Пляшку знайшла на пляжі колишній поштовий працівник, а тепер пенсіонерка Маріанна Вінклер, яка проводила на Амрумі свою відпустку. Пані Вінклер і її чоловік намагалися дістати записку, не пошкодивши пляшку, хоча всередині було видно напис “розбити”, однак це не вдалося і довелося поступити у відповідності з рекомендацією. В пляшці виявилася записка на бланку Морської біологічної асоціації в Плімуті (Британія) з проханням відповісти на кілька питань щодо місця і часу знаходження повідомлення, і відправити його за вказаною адресою.

Була обіцяна нагорода в один шилінг. Подружжя зробили все, що було потрібно, і відправили записку поштою в Плімут. Не думаю, що вони це зробили з суто меркантильних міркувань, цікаво чому дорівнює шилінг в більш ходових грошових одиницях? Зрештою не варта голову морочити, на цьому сайті є конвертер валют, а ще багато різних корисних онлайн-калькуляторів на різні випадки життя.
 
Директор з комунікацій Морської біологічної асоціації Гай Бейкер заявив, що записка викликала в організації “справжній переполох”. Виявилося, що в період з 1904 по 1906 роки колишній президент цієї асоціації Джордж Паркер Біддер кинув у Північне море більше тисячі таких пляшок з метою вивчення глибоководних течій. Пляшки були зроблені спеціальним чином, щоб плавати в глибоких шарах води, трохи вище морського дна. Багато з випущених тоді пляшок були знайдені рибалками, оскільки заплуталися в глибоководних тралах, частина море викинуло на берег, частина вважалася втраченою назавжди.

Завдяки знайденим пляшках Біддеру вдалося вперше довести, що глибоководні течії в Північному морі рухаються з сходу на захід. Також завдяки цьому дослідженню була отримана цінна комерційна інформація про те, що косяки камбали зазвичай рухаються проти глибоководної течії.

За словами Гая Бейкера, більшість пляшок були знайдені досить швидко, протягом декількох місяців. Але ця пляшка, очевидно, щось собі вирішила довше поплавати, і “повернулася” до вчених в цілісності аж через 108 років.

Бейкер також повідомив, що сім’я Вінклер отримала обіцяну нагороду — Морська біологічна асоціація знайшла старовинний шилінг і відправила його Маріанні Вінклер зі словами подяки.