«Самовідновлюючі» речі Shed Me: можливо, революція у виробництві одягу

Як би ми не лінувалися, але правда життя така, що будь-який одяг потрібно прати. Ну, хоч час від часу. Заняття це не всі лоюблять, адже воно забирає дорогоцінний час і, що набагато сумніше, багато речей після кількоразового прання назавжди втрачають свій первісний вигляд. Тому в Лондонському коледжі мистецтв був придуманий концепт одягу, який зовсім не потребує хімчистки і подібних процедур. Замість того светри та сукні будуть самостійно «линяти» – скидати старий шар, відкриваючи новий – чистий. Зовсім, як змії!

Проект самовідновлюючих речей назвали Shed Me. Ідея належить якійсь студентці на ім’я Кеті Леджер (Katie Ledger). Натхненна дослідженням біомімікрії (якою, до речі, захоплювався вельми шановний дівчиною Леонардо да Вінчі), Кеті додумалася навчити одяг «зміїному линянню». Згідно концепту, це не тільки дозволить нарядам підтримувати хорошу форму при носінні, але також допоможе заощадити воду і електрику, що витрачаються при пранні-чищення, а значить, зберегти ресурси Землі.

Спробуємо розібратися, як же це повинно працювати. Були розроблені прототипи тканини, яка складається з трьох-восьми шарів натуральних волокон, скріплених між собою полівініловим спиртом (PVA) – нетоксичним, водорозчинним і термопластичним полімером. Такий собі принцип капусти. Подібне з’єднання дозволяє добитися підвищеної міцності і еластичності текстилю, а так само його швидкого розкладання по закінченню терміну служби.

А, головне, описна будова дозволяє також з легкістю «знімати» старі шари одягу. Для цього достатньо просто побризкати на річ спеціальним розчином: полімер розчинитися, і улюблений светр знову, як новенький. Кеті рекомендує «очищати» таким способом одяг кожні чотири або шість тижнів (в залежності від кількості шарів). Це продовжить життя вбрання від восьми до дванадцяти місяців. Чи не замало для потенційно недешевої технології?

Передбачається, що проект Shed Me буде складатися з трьох колекцій: «Repeat Layers», де всі речі однакові; «Color Change» – кожен новий рівень одягу пофарбований у різні кольори, і найекстравагантнішої «Style Change», примірники якої з черговим «линянням» будуть кардинально міняти зовнішність (наприклад, перетворюючись зі светра в літній топ).

Ідея одягу-«змії» звучить майже революційно. Але ось чи вдасться винахідниці запустити реальну лінію таких речей, які, до того ж, не будуть коштувати недешево, покаже тільки час.

Якщо ви шукаєте стильні чоловічі світери і реглани, гляньте сюди http://www.md-fashion.com.ua, в такій стильній одежині від MD-Fashion ви дійсно будете виглядати неперевершено!