HAWORTH Calmspace - капсула для здорового сну на роботі

Як запевняють психологи і фізіологи, у разі, якщо під час робочого дня людину хилить в сон, їй обов'язково потрібно лягти і поспати, навіть якщо обійми Морфея триватимуть всього 10-20 хвилин (про це обов"язково треба сказати начальству!) . Після цього працездатність людини підвищується в кілька разів. До речі, більше півгодини дрімати не варто, оскільки в цьому випадку організм занурюється у фазу глибокого сну і пробудження буде важким.

Прийнявши висновки вчених до уваги, французька дизайнерка Марі-Віржині Бербет (Marie-Virginie Berbet) придумала оригінальну капсулу для офісного сну під назвою CalmSpace («Простір спокою»). Випускати модель буде бренд офісних меблів Haworth, а представлено диво-капсула була на виставці Orgatec -2012.

В 2011 році проводився цікавий експеримент: компанія Haworth встановила функціональний прототип CalmSpace в колл-центрі корпорації «Франс Телеком» в Ліоні. З тих пір керівництво багатьох фірм не раз виявляло інтерес до «сонної» капсули для індивідуальної релаксації і до самої ідеї «сієсти» посеред робочого дня.

Кабіна зроблена з композитного матеріалу та пофарбована в сірий і блакитний кольори. Між внутрішньою і зовнішньою оболонкою знаходиться прошарок з звукоізолюючого спіненого матеріалу. Всередині компанією Zyken змонтовані освітлювальна та звукова система. Колір і музична тему людина може вибирати на власний розсуд. Також потрібно встановити таймер на потрібний час, і системи спочатку повільно присплять, а потім поступово розбудять офісного співробітника ненавязливою релаксійною музикою і приємним світлом.


Диванчик всередині кабіни, як стверджує Marie-Virginie Berbet бездоганний з ортопедичної точки зору і застелений текстильним матрацом. Ну на рахунок бездоганності - спірне питання. Ось якби розробники тут http://vital-mebli.com.ua/category/divanu придбали для своєї кабінки диван, то відпочинок точно був би набагато приємнішим!

«У денного сну є короткострокові, тобто, тактичні та довгострокові, тобто, стратегічні переваги, - розповідає Марі-Віржині, що досконально вивчила питання денного відпочинку. – З тактичних можна відзначити поліпшення когнітивних здібностей і настрій, поліпшення пам’яті і підвищення стресостійкості.

А стратегічні переваги – поліпшення сну в цілому і скорочення ризику розвитку серцево-судинних захворювань».