«Будинок Сутягіна». Історія однієї з найвищих дерев’яних будівель у світі

Увечері 5 травня 2012 року в Архангельську згорів знамениті «Будинок Сутягіна» - деякий час він вважався найвищою дерев'яною будівлею у світі. До часткового демонтажу в 2009 році в будинку було 13 поверхів, а його висота становила 38 метрів, і все це виключно з дерева!

Щоб дерев’яні будівлі,  інші вироби і конструкції служили довго, не втрачаючи своїх властивостей,  протистояли несприятливим кліматичним умовам, і грибковому ураженню, їх потрібно обробити спеціальним розчином.  Тут http://restavraciya.com.ua/katalog/derevo/masla-dlja-dereva ви зможете заказати якісне масло для зовнішньої і внутрішньої обробки по найкращій ціні.

Бізнесмен Микола Сутягін почав будувати цей дім у 1992 році, починалося все з 3-х поверхової будівлі. До початку 2000-х дім «виріс» до 13 поверхів.

«Мені дуже хотілося, щоб з вікна було видно море. Бачиш, який будинок довелося звести!», - розповідав у свій час Сутягін журналістам журналу «Огонек».

Тоді ж про незвичайний будинок дізналися на конференції «Дерев’яне будівництво в північних містах», що проходила у норвезькому місті Тронхейм. «Будинок Сутягіна» планували занести в Книгу рекордів Гіннесса як найвищу дерев’яну будівлю в світі. Втім, навряд чи їм вдалося це зробити, у всякому разі, поки існує церква в румунському селі Сурдешти, висота якої разом зі шпилем становить 72 метри. Але російський рекорд «Будинок Сутягіна» побити міг.

Однак сусіди Сутягіна і пожежна служба міста такій будівлі раді не були. «Нехай випендрюється, блискавка потрапить через секунду спалахне. І правильно. Так йому і треба. Нічого свої мільйони на огляд виставляти», - говорили сусіди все тим же журналістам «Огонька».

А пожежники і влада заявляли, що будинок не тільки самобуд – і це порушує закон, але ще і вище визначених для дерев’яних будівель двох поверхів.

«Так у мене все дотримано. Будинок двоповерховий, а решта одинадцять поверхів—дах. У мене і в проекті так намальовано», - сперечався з ними Сутягін.

Однак правда виявилася не на його боці, у 2008 році суд постановив, що будівля має бути знесена. В кінці 2008 - початку 2009 років будинок був частково розібраний, і від нього залишилося лише чотири поверхи.

5 травня 2012 року на сусідній ділянці загорілася лазня, вітер перекинув огонь на знаменитий будинок, який згорів дотла. Жаль...