Карамельні дракони і пташки: цукрові півники на китайський лад

Для багатьох смак дитинства асоціюється з маминими пиріжками, згущеним молоком і, звичайно ж, цукровими півниками. Яскраві і солодкі, скільки дитячих сердець полонили ці льодяники! Виявляється, китайці теж знають толк в ласощах: тільки у них це не просто розвага, а справжнє мистецтво.

У Китаї в стародавні часи зародилося дивне ремесло – цукровий живопис. Особливо шанують цей вид мистецтва в провінції Сичуань - там і сьогодні на багатьох вулицях можна побачити художників, що створюють прекрасні карамельні шедеври.

До речі, на сайті zolotoi-vek.ua ви зможете оцінити не менш смачні солодощі ТМ «Золотий вік» від вітчизняних майстрів-кондитерів.


 


В період правління династії Мін вправні майстри почали виготовляти цікаві вироби з розтопленого цукру. У той далекий час цукрові фігурки робили для ритуального жертвопринесення. Китайські майстри черпали натхнення в тваринному світі, навколишньої природи або створювали хитромудрі картинки релігійної теми.

Спочатку для виготовлення таких малюнків художники використовували спеціальні форми, куди згодом заливали сироп з цукру. Пізніше майстри живопису змогли навчитися формувати зображення з допомогою невеликої ложечки з бронзи.

Цукрові живописці, перш ніж приступати до роботи, як і справжні художники, проходили поступове навчання. Спочатку вони вчилися красиво малювати різні комбінації на папері, і лише після цього переходили до дослідів з цукровим розчином. Сироп застигає дуже швидко, відповідно живописець практично не має можливості виправити помилку. Кожна деталь виводилася акуратно і точно.

Для виготовлення цукрових шедеврів майстри використовують коричневий і білий цукор. В якості полотна в цьому випадку виступає мармурова дошка. До застигаючої фігурки прикріплюється дерев’яна паличка, яка дозволяє потім без особливих зусиль відокремлювати льодяник від дошки. Такий сувенір з карамелі зазвичай коштує в межах одного юаня. Найчастіше майстри роблять фігурки у формі дракона або птаха Фенікс.



Останнім часом майстрів, що створюють цукрові шедеври стає все менше. Керівництво Китаю стурбоване байдужістю підростаючого покоління до давніх і традиційних ремесел. Тому карамельний живопис віднесено до переліку об’єктів культурної спадщини китайського народу.