Фестиваль «льодяної» музики Ice Music Geilo Festival

Дивовижні речі відбуваються в Норвегії наприкінці лютого, на гірськолижному курорті Гейло. Кожен рік там влаштовують Ice Music Geilo Festival: фестиваль, на якому всі учасники грають на музичних інструментах з льоду. Головна дійова особа цього фестивалю - норвезький музикант і художник Terje Isungset. Саме він є автором унікальних крижаних музичних інструментів, які не тільки створює в режимі он-лайн, але також виконує на них свою дивовижну музику.

На жаль, деякі крижані і сніжні декорації, інструменти та аксесуари не доживають до кінця цього дивовижного перфомансу, і розвалюються перш, ніж музикант закінчить мелодію, але це справа житейська. Під час фестивалю у Гейло навколо так багато льоду і снігу, що виготовити новий інструмент не є проблемою.


Цікаво, що крижану музику, а також крижані інструменти музикант створює порівняно недавно. У це несподіване мистецтво автор закохався не далі ніж в 2000 році, і з тих пір кожен рік підтверджує свою любов під час проведення норвезького фестивалю Ice Music Geilo.

Взагалі, Норвегія досить мальовнича, самобутня країна з чудовими природніми красотами, цікавими історичними памятками, древніми традиціями, і гостинним народом. Так що туристові, який планує побувати тут, є на що подивитися. Якщо ж вам не до вподоби суворий клімат цієї країни, її менталітет, а хочеться чогось більше словянського, можна скористатися послугами компанії "Горизонты", яка організовує захоплюючі тури по Золотому Кільцю, на Байкал, святим місцям і іншим цікавим куточкам Росії.

Процес виготовлення крижаних інструментів для крижаної музики Terje Isungset описує як важку працю і безперервне навчання. Як правило, його крижані скульптури зображують ударні інструменти, але серед них також зустрічаються гітара, арфа, труба і навіть скрипка, вирізані лазером з крижаної брили. В останні роки у майстра появилися палкі прихильники його творчості, а також учні і послідовники, які теж з року в рік довершують майстерність як у мистецтві виготовлення крижаних інструментів, так і музичного виконання.

Всі інструменти зроблені з чистого льоду, зібраного з льодовиків, так що крізь них можна дивитися, як крізь віконне скло.

Крім того на рахунку скульптора-оригіналу інші незвичайні музичні інструменти, але не крижані, а виготовлені з карельської берези, граніту, сланцю. Побачити і почути як звучить і виглядає крижана музика, можна на численних відео в ютюбі, або ж на інтернет-сайті традиційного норвезького перфомансу Ice Music Geilo Festival.