В Японії поїзд на магнітній подушці розігнався до швидкості 603 км на годину

21 квітня цього року у Японії протестували новий швидкісний поїзд L0 («L-zero») системи «Маглев». Після випробувань розробники досягли світового рекорду, адже потяг розвинув швидкість до 603 км/год. Розробники цього рекордсмена - компанія Central Japan Railway Co.

Цей транспорт рухається за рахунок сильного магнітного поля між залізничним полотном та потягом, яке створюють високотемпературні провідники. Відомо, що нові потяги не будуть стикатися з поверхнею рейки при русі. Виробники цього унікального поїзда сподіваються, що пасажирам сподобається новинка.

Варто відзначити, що тепер дорогу від Токіо до Осаки можна буде подолати в два рази швидше, якщо порівнювати з тим, скільки на цей же шлях витрачається часу зараз. Нові поїзди можуть незабаром стати справжнім конкурентом авіаперельотів.

Вже дуже скоро поїзд здійснить свою першу поїздку з пасажирами, але повноцінний запуск маршруту для L-Zero буде проведений не раніше 2027 року, і нею стане дорога між Токіо і Нагоя довжиною 268 км, що включає всього чотири зупинки. А наразі тестові випробування здійснювались на експерименальній ділянці.

Нашим потягам, звичайно ж, ще далеко до надшвидкісного L-zero, тим не менше залізниця - один з найпопулярніших видів транспорту в Україні, а на сервісі bravotrain.com.ua ви зможете швидко і вигідно бронювати білети.

Сама ідея поїзда на магнітній подушці не дає спати багатьом вченим вже давно. Ще на початку ХХ століття були зареєстровані патенти на потяги з електромагнітним підвісом. Конкретні напрацювання з’явилися після 40-х років минулого сторіччя. І тільки в 1979 році на виставці в Гамбурзі було продемонстровано перший прототип маглева для перевезення пасажирів. На треку довжиною 908 м поїзд міг розігнатися до максимальної швидкості 75 км/год.

Зараз найбільш активні розробки по поїздам на магнітній подушці ведуть Японія, Китай і Німеччина. Одним з найголовніших переваг маглева є найбільша швидкість з усіх видів наземного громадського транспорту (при досить низьких споживання електроенергії).