Cimitirul Vesel - веселий цвинтар в Румунії

Які у вас емоційні переживання викликає кладовище? Печаль? Тугу? Скорботу? А ось в румунському селі Сапанта на кладовищі сміються і радіють! Святотатство, скажете ви? А як ще можна реагувати на яскраво прикрашені, дуже життєрадісні хрести, розписані у стилі наївного мистецтва, і гумористичні епітафії на кшталт: «Тут лежить моя теща. Якщо б вона прожила на рік довше, то тут би лежав я»?

Веселий цвинтар Cimitirul Vesel веде свою історію з 1935 року. Саме тоді на могилі своєї покійної дружини місцевий різьбяр по дереву Йон Петраш вирішив спорудити оригінальний дерев’яний хрест, який прикрасив яскравим і веселим орнаментом, і до того ж порозписував дотепними епітафіями.

Настільки оригінальний і парадоксальний надгробок викликав бурю обурення з боку парафіян і місцевого священика, а партсекретар навіть повідомив про екстраординарному подію самого Чаушеску! Втім тодішній генсек виявився людиною з гумором, і дав добро на існівання цього цвинтару.

Ідея, варта зауважити, виявилася досить заразливою заразливою. І цілих 25 років майстер виготовляв дубові хрести, на яких були зображені сцени і картинки з життя померлих. До шестидесятих років на Веселому цвинтарі було вже більше восьми сотень унікальних надгробків.

Є тут і хоробрий міліціонер, і садівник, і тракторист, і лікар, і вівчар. Деякі картинки оповідають про причини смерті – аварія, вбивство, алкоголізм (немов попередження живим!), потяг, під який потрапив небіжчик, подружня зрада. А перед своєю смертю різьбяр змайстрував і власний пам’ятник. І навіть напис придумав сам: «За все своє життя я нікому не заподіяв зла».

Сама ж ідея настільки неординарного місця спочинку не нова. Ще в язичницьку пору люди вірили, що душа – безсмертна, а смерті не варто боятися – адже вона була пов’язана з радісним очікуванням кращого життя, закінченням земних страждань і мук. Так що, коли на душі похмуро і сумно, селяни відправляються, звичайно ж, на місцеве кладовище. Адже, як це не абсурдно звучить, ходіння між могил повертає їм радість життя і бадьорість духу!


Память об усопшем близком и родном человеке будет жить вечно, а мы обеспечим ему достойный последний путь. Ритуальные услуги Киев от компании «Покой» - это комплексный индивидуальный подход на самом высоком уровне.