Нумізматичний рекорд: 10 млн доларів за монету

Скільки може коштувати грам срібла? На сьогоднішній день десь 10 гривень за грам. Однак, позаминулого року в Нью-Йорку 27 грамів срібла було куплено за 10 016 875 доларів США, тобто трохи більше ніж 370 тисяч доларів за грам. Саме за таку ціну була продана непримітна срібна однодолларовая монета США що має назву «1794 Flowing Hair Silver Dollar». Таким

Отож, 24 січня 2013 року на торгах, організованих аукціонним будинком Stack’s Bowers, було встановлено новий рекорд: вперше за монету заплатили понад 10 млн доларів. Новою монетою-рекордсменом стала одна з перших срібних монет США номіналом в 1 долар, викарбуваних у 1794 році.

Стартова ціна монети склала 8 млн 525 тисяч доларів, остаточна — 10 млн 16 тисяч 875 доларів! А купила цю монету компанія Legend Numismatics, що займається торгівлею рідкісними монетами.

За кілька років вартість нумізматичного раритету збільшилася більш ніж у два рази: у 1999 році монета була продана за 4,1 млн доларів. Представник Legend Numismatics зауважив, що компанія готова була заплатити набагато більше, тільки щоб стати володарем цієї унікальної частинки історії.

Монета була випущена дуже обмеженим тиражем. У 1794 році в обіг надійшло тільки 1758 монет. В даний час збереглося не більше 200 — різного ступеня збереження. Спочатку в 1794 році карбували 2000 срібних доларів. Але 242 монети були відразу знищені через погану якість. Монети були подаровані членам Конгресу, Сенату, високопоставленим чиновникам і т. д.

Автором аверсу і реверсу монети став гравер Роберт Скотт. На реверсі він зобразив жінку з розпущеним волоссям — символ Свободи. Монета так і називається — долар із зображенням Свободи з розпущеним волоссям (Flowing Hair Dollar). У верхній частині монети розташовується напис «LIBERTY», з боків — 15 шестикінечних зірок (по числу штатів на момент випуску монети). Внизу вказаний рік «1794».

На реверсі срібної монети показаний білоголовий орлан — геральдичний символ США. Він зображений в центрі вінка з оливкових гілок. По краю монети півколом вигравіруваний напис «UNITED STATES OF AMERICA».

Якщо вам потрібні гроші, а ви маєте золоті і срібні монети, не спішіть їх нести в ломбард. На сайті www.coins.kiev.ua ви  дізнаєтись реальну вартість цих монет, а також зможете продати їх по найвгіднішій ціні.