Португалія. Лазурне мистецтво Азулежу

Практично в будь-якій культурі є який-небудь національний вид розпису. У Португалії це азулежу, і вони всюди: на вулицях і в будинках, в столиці і в гірському селі, на півночі і на півдні країни. Вони прикрашають храми і королівські палаци, вокзали і станції метро, міські будинки і сільські оселі, Ви побачите азулежуш на підлогах і стінах, на стелі й на церковних склепіннях, на дні басейнів і каналів, іноді вони покривають будівлю цілком, інший раз блискають на стіні, як маленьке синє вічко.

Португалію важко уявити собі без ажулежу. Це невід’ємна деталь побуту країни, відома ще в XV столітті і що збереглася до наших часів. Азулежу – це кахлі. Точніше, португальські кахлі – тобто абсолютно незвичайні.

Кахлі створювали в дуже багатьох країнах Європи та державах арабського Сходу ще більше тисячі років тому. Але в більшості країн створення кахлів витіснене виробництвом облицювальної плитки. Португалія тепер одна з небагатьох країн, де збереглося і підтримується мистецтво створення кахлів – азулежу.

В Португалії можна навіть знайти виставку азулежу, де експонуються зразки, створені в країні протягом останніх п’яти сторіч, і де можна порівняти різні етапи розвитку цього мистецтва. Приміром, у XVIII-XIX століттях для кахлів характерна майже повна відсутність людських фігур. А якщо взяти кращі зразки азулежу XV століття, то на них центральна роль відведена саме людині.


Якщо вам потрібна якісна, красива і по доступній вартості плитка львів, раджу ознайомитись з чудовим асортиментом, представленим в інтернет-магазині santehbud.com.