Історія Інтернет-мільйонера, який заробив на незвичайному стартапі Woot

Даллас, США. Без п'яти дванадцять ночі. Десятки тисяч людей по всій Америці сидять біля екранів своїх комп'ютерів і чекають, коли стрілки годинника нарешті з'єднаються, а інтернет-магазин Woot викладе свій товар на наступний день. Один-єдиний товар!

Але ось годинник пробив північ — і товаром дні оголошується... програвач компакт-дисків. Перше ж повідомлення від покупця з’являється рівно через три секунди: «Чорт, це приголомшливо! Мені якраз був потрібен новий програвач!» Повідомлення надходять одне за іншим: «Треба було, звичайно, ще пошукати, але ціна страшенно приваблива...» — І так кожен день. Театр абсурду? Та ні, просто трохи дивакуватий світ самого динамічного роздрібного бізнесу США — компанії Woot, заснованої Меттом Ратледжем.

Ось така незвичайна бізнес-ідея. А якщо і вам в голову прийшла геніальна думка стати успішним підприємцем, то без хорошого сайту, який може розробити агентство houston web design agency ніяк не обійтися.

Цей дивовижний рітейлер продає рівно один вид товару за кожний день. Діє система таким чином. Woot купує продукт за найнижчою (іноді гранично) ціною на розпродажах залишків у виробників, рідше в оптовиків. Зате в кількості, достатній для того, щоб заповнити склад компанії в Далласі. Рівно опівночі за часом Далласа товар виставляється на продаж — в довільних кількостях. Скажімо, на віртуальній вітрині можуть разом виявитися 600 електронних годинників. Все по одній ціні, але, як кажуть, «тільки сьогодні».

Головне — магазин ніколи не розкриває, скільки одиниць товару залишилося на складі. Кількість оцінюється приблизно в розрахунку на те число користувачів, які відвідують сайт опівночі. Зазвичай все вдається розпродати до двох–трьох годин дня.

Цей бізнес виник у 2004 році, коли Метту Ратледжу було тридцять три. Спочатку він торгував «вживу», але незабаром вирішив переключитися на інтернет-торгівлю.

Модель заробила за принципом снігової лавини. Зараз на Woot більше півтора мільйонів зареєстрованих користувачів, а дохід за 2007 рік склав близько 117 млн доларів. Навіть сайт у компанії тепер не один — їх чотири; зростання за три роки склало більше п’яти тисяч відсотків, а в 2007 році Woot виявився самим «швидким» рітейлером серед малих компаній США.

Свій успіх Ратледж пояснює насамперед тим, що знайшов правильну нішу: «Життєвий цикл товарів за нинішніми часами дуже малий. Кожні шість–вісім місяців вміст полиць магазинів оновлюється, а виробники прагнуть позбутися від залишків як можна швидше. Ось тут-то ми і вступаємо в гру. Всі хочуть займати лідируючі позиції, але мені здається, і в хвості є певні переваги».

У компанії унікальний маркетинговий стиль — в першу чергу завдяки активній взаємодії з аудиторією. Опис товарів часто пародійно, містить жартівливі вірші або дивні подкасти. «90% аудиторії може навіть не зрозуміти, що наш опис — вилитий Едгар По, — сміється Метт. — Але решта десять зрозуміють. Вся справа в тому, що ми не хочемо продавати товари дурним покупцям, як всі інші. Ми хочемо продавати розумним: навіть наш головний копірайтер любить розповідати, як в перший робочий день я змусив його переробити опис, оскільки воно недостатньо повно розкривало погані сторони товару».