Дворічний хлопчик, який викурював по 40 сигарет на день

Його обличчя як у заядлого курця, зрештою так воно і є, тільки весь жах полягає у тому, що це мала дитина, і палить вона буквально з пеленок. У південно-індонезійської провінції Суматра виявлено хлопчика, який у свої два роки є вже завзятим курцем. Кожен раз, коли батьки відмовляються давати йому сигарети, він починає кричати і плакати.

Свою першу сигарету Арді Різал отримав у 18 місяців з рук свого власного батька. Однак батько Арді Мухаммед Різал не знаходить ситуацію тривожною.


- “Я не турбуюся про його здоров’я, він виглядає цілком здоровим”, - заявив Мухаммед. Однак кожен раз, коли маленькому Арді не дають покурити, у нього починається істерика.

- “Він вже залежний від цигарок”, - розповіла його мати.

У червні хлопчиком зацікавилися представники індонезійського відомства з охорони здоров’я дітей. Вони припустили, що хлопчик пристрастився до куріння через брак батьківської уваги.

Вже через кілька тижнів активної ігровий терапії, яку лікарі розробили спеціально для хлопчика, Арді зміг знизити кількість викурених за день сигарет з 40 до 15. Спеціалісти надіються, що після завершення курсу малюк зможе повністю позбутися шкідливої звички.

- “Протягом місяця психологи займалися з Арді і заохочували його бажання грати з дітьми його віку. Ми просто перенаправили його пристрасть до сигарет на бажання грати”, - заявив представник індонезійського відомства з охорони здоров’я дітей Аріст Мердека Сираит (Arist Merdeka Sirait).

Випадок з Арді Ризалом, коли дитина, будучи ще зовсім дитиною, починає палити, в Індонезії не єдиний. За даними Центрального статистичного агентства країни, 25 відсотків індонезійських дітей віком від трьох до 15 років пробували курити, а 3,2 відсотка з них стали палити постійно.
Уряд Індонезії намагається боротися з поширеною серед дітей шкідливою звичкою, але поки безрезультатно. В кінці 2009 року депутатам парламенту на розгляд було запропоновано законопроект про заборону реклами тютюнової продукції і куріння в громадських місцях, щоб дорослі не подавали поганий приклад дітям. Закон не був прийнятий через протидії з боку виробників сигарет.