Глиночурки — екобудинки з дров

Зараз, у вік технологій і штучних матеріалів, екобудинки це щось незвичайне і нестандартне. Будинки з природних матеріалів мають особливий позитивний мікроклімат, так як стіни дихають, на відміну від сучасних непроникних матеріалів. Крім того екобудинки вирішують проблеми доступності житла, так як вони виходять значно дешевшими, ніж покупні матеріали. Наприклад будинки побудовані з дров (або як їх ще називають глиночурки) получаються набагато дешевшими, вони добре тримають тепло і досить міцні.

Крім того у них незвичайний зовнішній вигляд, особливо коли будинок не обшивається і не закриваються дрова. Будинок нагадує кладку з природного каменю, що не може не радувати око.

А ще можна тут  http://leskarelii.com.ua/produkciya/doska-pola/terrasnaya-doska придбати хорошу дошку для тераси, і тоді взагалі вийде будиночок мрії!

Дрова зараз в більшості випадків можна заготовити самостійно, або купити готові, але не розпиляні, так як для будівництва потрібні дрова чіткого розміру. Глина найпоширеніший матеріал, і добувати її можна прямо на місці будівництва, заодно вийде яма, яку можна після будівництва пристосувати під льох або навіть ставка. Екодім  - це рішення житлового питання для людей, які не мають матеріальних коштів для будівництва будинку, повністю з покупних будматеріалів.

До речі стінки будинків з глиночурки не поступаються по міцності цегляній кладці на цементній основі. Будинки з дров можна будувати не тільки одноповерхові, але і піднімати будинок в 2-3 поверхи.

Взагалі, технологія глиночурка (cordwood) передбачає побудову будівель, в яких “дрова” або очищені від кори короткі поліна укладаються один на одного і скріплюються за допомогою цементного розчину.

Витоки цієї технології невідомі. Є деякі будинки в Канаді, яким вже від 100 до 200 років. У Сполучених Штатах, є будинок в штаті Вісконсін, який був побудований в 1884 році. Також приклади дуже старих будинків з колод і глини виявлені Швеції.

Скільки обійдеться побудувати будинок з дров і глини? Це залежить від того, скільки праці прикладається забудовником і від використовуваних матеріалів. Якщо у вас є своє власне джерело дерева, єдиною витратою на будівництво стіни розчин і пісок. Фундамент, дах, підлога, сантехніка, електрика та оздоблення — все на розсуд власників і, отже, ціна на них може значно варіюватися. Якщо використовувати своє дерево і матеріали для будівництва, будинок може бути побудований приблизно за 100$/кв. метр (вартість свердловини, септика і електрики не включена)

Краще всього використовувати хвойні породи, але якщо у вашому районі переважають листяні породи, можна використовувати їх у певних обставинах. Різні види листяних порід можуть мати зовсім різні показники розширення. Настійно рекомендується побудувати тестову стіну, щоб перевірити, наскільки вона розширюється після того, як її покрити розчином. Якщо листяна порода дуже суха, є шанс, що деревина значно розшириться, викликаючи структурні пошкодження стіни.

Будувати глиночурки не складно, просто це вимагає багато часу. У процесі будівництві такого будинку потрібно докласти велику кількість ручної праці. Будівництво стін може бути виконано практично будь-якою людиною, але постаратися їй доведеться на славу.