Єрихон. Найдревніше місто на Землі

За право називатися найдавнішим містом на землі б'ються багато міст світу. Але в наш освічений вік, завдяки титанічним зусиллям археологів, достеменно стало відомо, що найдавніше місто на землі - Єрихон. Причому не той, Біблійний, який був зруйнований звуками труби Ісуса Навина, а ще більш древнє і загадкове місто. Місто, яке з'явилося в ті часи, коли більша частина людства ще вела кочовий спосіб життя.

Цікаво побувати у найдревнішому місті планети, чи не так? Зрештою нема нічого неможливого, замовляйте тут http://hrk.aero/uk/onlajjn-tablo/rozklad-po-napryamah/tel-aviv/ квитки до Тель-Авіва, і насолоджуйтесь древніми памятками Святої Землі.

У Біблії говориться, що євреї, які прийшли на Святу землю, почали завоювання Ханаанські землі саме з Єрихону. Коли помер великий Мойсей, вони пішли на штурм міста. Мовчазною юрбою армія ізраїльтян обступила міські мури, за якими сховалися городяни. Шість разів обійшли кругом міські стіни в повній тиші. На сьомий вони засурмили в свої труби. Звук був настільки потужний, що стіни міста впали. А вираз “ієрихонська труба” стало прозивним.

Єрихон розкинувся на півночі Іудейської пустелі, на півдорозі між річкою Йордан і Мертвим морем. Його місце розташування сприяло тому, що місто процвітало на протязі тисячоліть. Перебуваючи на перетині багатьох торгових шляхів, він був найбільшим торговельним центром Ізраїлю. Води великого оазису Айн-ес-Султан («Джерело Султана») здавна живили місто водою.

По сьогоднішній день це місце є своєрідною “Меккою” археологів з усього світу, оскільки там легко можна знайти цікаві артефакти давнини. Пагорб, розташований на північ від сучасного Єрихону, спочатку привернув увагу німецьких археологів ще в 1907 році. Тель-ес-Султан («Гора Султана») була піддана ретельному вивченню професором Зеллін. Він виявив дві стіни, що йдуть паралельно одна одній і мають товщину до двох метрів, а висотою сягали десяти метрів. Вони були складені з цегли, висушеного на сонце.

Ретельне дослідження дозволило встановити дату будівництва цієї споруди: воно було складено між 1400 та 1200 роком до н. е .. Саме ці стіни були прийняті за залишки міста, що скорилося армії іудеїв. Тим не менш, подальші розкопки показали, що під стінами є ще один древній шар.

Саме тоді вчені всього світу визнали Єрихон самим першим поселенням в Старому Світі. Він займав простір в 4 гектари, і був обнесений могутньою стіною, складеною з валунів. До стіни примикала величезна кругла вежа, яка поєднувала в собі функції спостережної вишки, зали зборів та сховища. Експертами встановлено, що вік кладки - приблизно 10 000 років!

Місто росло і процвітало завдяки тому, що місцеві жителі перестали займатися збиранням і почали самі вирощувати злакові культури. Це дозволило перетворити село, що складалося з кількох хатин, у велике кам’яне місто з населенням в 2 тисячі осіб.