У США побудують суперкомп’ютер потужністю в 180 петафлопсів

Напевно, образливо, коли ти випускаєш процесори, а китайці з них збирають найпотужніші у світі суперкомп'ютери. За останніми даними, що оновлюються двічі на рік, найбільш продуктивним суперкомп'ютером сьогодні вважається китайська система Tianhe-2, штатна швидкість роботи якої становить 33,86 петафлопс. Щоб відновити справедливість, міністерство енергетики США замовило компанії Intel збірку суперсистеми продуктивністю 180 петафлопс. Якщо працювати, то на випередження. Правда, напевно китайці планують асиметричну відповідь.

Створювати новий комплекс по імені “Aurora” компанія Intel буде в співдружності з компанією Cray. За великим рахунком мова йде про нове покоління суперкомп’ютерів Cray, хоча Intel також стала безпосереднім виконавцем контракту, чого не було вже 20 років. Вартість робіт оцінюється на рівні $200 млн. Повідомляється, що в основу Aurora будуть покладені не тільки процесори Xeon, але і процесори Xeon Phi, які в новому поколінні дійсно перетворилися з прискорювачів в процесори.

Одним з необхідних умов для досягнення такої обчислювальної потужності є висока пропускна здатність мережі, що зв’язує компоненти суперкомп’ютера: процесори, пам’ять і системи зберігання даних. Тому в Aurora буде використана розроблена в Cray архітектура Shasta, що включає в себе швидкісну систему комутації для суперкомп’ютерів. Суперкомп’ютер буде працювати на процесорах Intel Xeon і Xeon Phi, що підтримують до 72 ядер. В Intel планують застосувати також кремнієвої технології фотоелектроніки.

В експлуатацію система Aurora буде здана в 2018 році. Але вже в наступному році партнери створять систему нового покоління молодшого рівня — Theta з продуктивністю 8,5 петафлопс. Можна припустити, що це буде неформальний етап польових випробувань нових серверних платформ Intel, в яких процесорів Xeon Phi буде відводитися набагато відповідальніша роль.

Обидві нові системи будуть передані Аргонській національної лабораторії. Крім основних завдань — військових і наукових розрахунків — нові суперкомп’ютери будуть задіяні для роботи з геномом, зайняті проектуванням турбін і рішенням інших цивільних завдань.

Удобные качественные угловые компьютерные столы по наилучшей стоимости предлагает мебельный интернет-магазин goldenplaza.com.ua