Гігантське водяне колесо Laxey на острові Мен

Водяні млини можна сміливо віднести до числа геніальних творінь рук людства. Вони відіграли важливу роль у долі багатьох поколінь, допомагаючи оптимізувати їх життєдіяльність. Колись практично у кожному населеному пункті можна було зустріти невеличкі водяні млини, а проходячи повз почути шум падаючої води і скрип дерев'яного колеса. У великих поселеннях і містечках встановлювали більш об'ємні і масивні конструкції.

Але технічний прогрес не стоїть на місці, водяні колеса замінили сучасні високопродуктивні електричні механізми. На сьогоднішній день такі водяні млини вже практично не затребувані і збереглися лише в деяких районах в якості декорації місцевості. Досі функціонуюючі млини можна перерахувати по пальцях, серед яких особливої уваги удостоїлося гігантське 22-х метрове колесо діаметром 1,83 м в ширину. Цей млин-артефакт знаходиться в невеличкому поселенні Laxey, розташованій на маленькому острівці Мен в Ірландському морі.

Творцем нинішньої туристичної пам’ятки став інженер Robert Casement ще в далекому 1854 році. Колесо іменували «Леді Ізабелла» на честь дружини губернатора села Чарльза Хоупа. Ця гідротехнічна споруда стала воістину якісним продуктом інженерії того часу.

Поштовхом для створення цієї установки послужили численні природні ресурси острова, видобуток яких утруднявся через надлишок ґрунтових вод. Щоб добувати метали, слід було спочатку відкачувати воду за допомогою насосів з паровими двигунами. Проте на острові не було вугілля і вимагалося альтернативне рішення.

Розробивши чіткий план споруди, Роберт побудував систему каналів, направляючих води гірських річок до колеса. Млин здійснював три обороту в хвилину і цієї енергії було достатньо для запуску насосної станції. Таким чином грунтові води піднімалися на 1500 м над поверхнею.

Згодом у сучасному селі з’явилися інші можливості для видобутку корисних копалин і млин більше не викачує грунтові води, однак він зберігся майже в первісному працюючому вигляді і радує чудовим видовищем допитливих мандрівників.

Компания LUZAR реализует по доступным ценам водяные насосы и другие компонетны систем охлаждения для авто разных марок, а на сайте вы можете ознакомиться с детальными характеристиками предлагаемого оборудования, а также получить исчерпывающую консультацию.