Найекзотичніша кава Kopi Luwak

Кожен справжній любитель кави, якщо і не пробував, то, як мінімум, чув про знамениту на весь світ, індонезійську каву Kopi Luwak (копі лювак). Якими тільки епітетами не нагороджують цю каву виробники і продавці: "найдорожча", "найпрестижніша", "найелітніша", "преміум-класу", "напій богів", смак у неї "надзвичайно м'який", "карамельний", "з ніжним ароматом ванілі і шоколаду", і так далі і тому подібне.

Чому кавомани зі всього світу раді купити 100 грам справжньої кави Kopi Luwak навіть більше, ніж за 100$? Найекстравагантніша кава у світі, з воістину незвичайної історією. Занесена навіть у книгу рекордів Гіннесса.

350 років тому голландці висадилися на берегах Індонезії. Родючі ґрунти цієї країни ідеально підійшли для кавових дерев, спеціально завезених європейцями з Аравійського півострова. Незабаром на одному з диких індонезійських островів, на Суматрі, було вирощено безліч кавових плантацій. Вже в той час кава вважався одним з найбільш благородних і дорогих напоїв в Європі, тому її популярність швидко зростала.

Кава також припала до смаку місцевим маленьким звірятам пальмовим ціветам (яких остров’яни називають «лувак»). Оскільки жителі дикої Суматри не могли дозволити собі купити такого дорогого напою, як кава (хоча і дуже полюбили його), вони знайшли оригінальний вихід із ситуації. Стали збирати екскременти тварини (лувака), в яких знаходили велику кількість кавових зерен. Після ретельного очищення та обробки остров’яни варили і пили каву, добуту таким незвичайним способом. Європейці випадково виявили, що цей напій виявився не тільки міцним і насиченим, але і на порядок більш смачним і ароматним.

Пізніше канадський вчений Массімо Марконе дав цілком логічне пояснення цьому явищу. Він виявив, що травна діяльність цівет розщеплює містяться в кавових зернах протеїни. Завдяки цьому при обсмажуванні смак і аромат кави ще більше посилюється. Деякі протеїни повністю вимиваються із зерен, тому отримана з них кава менше гірчить. Так світ відкрив для себе новий дивовижний сорт кави, який і назвали в честь звірка «Копі Лювак» («копі» в перекладі з індонезійського означає «кава»).

А зараз на Суматрі існують декілька ферм, котрі вирощують цих звірят, і кормлять плодами кавових дерев заради отримання цінних екскременів. До речі, луваки повинні з”їсти приблизно 1 кг кавових ягід, щоб отримамати 50 грам готових для подальшої обробки зерен. Щорічний урожай становить не більше 1 тони, тому і така ціна.


А мы вам расскажем как варить кофе, самые необычные и вкусные рецепты приготовления популярнейшего в мире напитка