Фрукт дуріан: запах пекла і смак небес

Це єдиний у світі фрукт, який одні гурмани буквально обожнюють, а у інших він викликає страшенну огиду. Жоден інший плід у світі не викликає стільки суперечливих емоцій. «Смак неба і запах пекла» — ось один з описів цього фрукта. Через жахливий запах його заборонено приносити в готелі, таксі та інші громадські місця. Зате, якщо абстрагуватися від запаху, і скоштувати!...

Дуріан — най-най незвичайний фрукт, якщо не в усьому світі, то в Південно-Східній Азії точно, принаймі так стверджують ті, кому довелося з ним стикатися. Це дуже корисна їда, оскільки має багато потрібних для здоров”я речовин, а окрім того дуріану приписують властивості афродізіака і вважають, що він омолоджує.


Але головна особливість полягає не вцьому. Він абсолютно не відповідає звичному поняттю фрукта. Дуріан — щось зовсім інше. У нього незвичайний смак, не спробувавши дуріан, навіть складно повірити, що у фрукта може бути такий смак!

Він не соковитий, як більшість фруктів, а ніжно-кремовий, чисто як крем для тортів і тістечок. А іноді як підтануле морозиво, іноді як заварний крем. Все залежить від сорту дуріана і від стадії його зрілості, смак буває як тістечко, тортик, крем від них, як збиті вершки з суницею-полуницею та ананасом, тощо.

Дуріан, як вважають, появився на островах Борнео і Суматра, і сьогодні, крім Малайзії, він також росте в Таїланді, Південних частинах Філіппінських островів, Нової Гвінеї, Індії, Шрі-Ланці, В’єтнамі та інших країн Азії. Сьогодні Таїланд експортує більше цього фрукту, ніж будь-яка інша країна. Ним насолоджувалися в Південно-Східній Азії, починаючи з доісторичних часів, однак, він став відомий у Західному світі всього лише 600 років тому.

Факти про плоди дуріану досить інтригуючі і забавні. Наприклад, у королів Бірми у XVI ст. були спеціальні бігуни, в обовязки яких входила виключно доставка кращих сортів з півдня країни до королівського двору, причому це повинно було робитися дуже швидко, бо плоди дуріану швидко перестигають, і стають несмачними. .

Рослина дуріан – прямоствольне дерево, в дикій природі досягає висоти 46 метрів. Великий довгастий плід, вагою до 5 кілограмів, у твердій шкірці зеленого кольору, покритий колючками. Колючки захищають серцевину від тварин, а також амортизують плід, що впав на землю, уберігаючи його ніжну м’якоть від удару.

У період дозрівання збирачі дуріана одягають захисні шоломи, дотримуючись техніки безпеки. Місцеві жителі вважають, що ці дерева все бачать і, щоб не постраждали люди, скидають свої плоди зазвичай вночі. У народі є вислів «впало, як дуріан на голову», яким азіати коментують несподівана приємна подія в житті.