Чеська Костніца

У невеликому чеському містечку Седлець знаходиться один з найбільш зловісних оссуаріїв Європи — тисячі черепів Седлецької Костніци мовчки дивляться на відвідувачів порожніми очницями...

Костніца являє собою невелику готичну каплицю, оброблену зсередини справжніми людськими кістками та черепами. Повна назва цієї пам’ятки звучить як Цвинтарний костел Всіх Святих з кісткосховищем. Складно собі уявити, не побувавши всередині особисто, яка там панує атмосфера, адже на “прикраси” внутрішніх приміщень пішло понад 40 тисяч людських скелетів.

Таємнича, суїцидальна місцина, недавно читав про реальний випадок екзорцизма, так ось саме Костніца могла би служити найбільш підходящими декораціями для цієї моторошної розповіді.

 

Яким же чином на світ з’явилося таке зловісне приміщення? А почалося все з того, що в 1278 році король Чехії Отакар II послав Генріха, абата седлецького цистеріанського монастиря, в Святу землю (на Голгофу), звідки той привіз трохи землі і розсипав її по кладовищу абатства. Звістка про це швидко облетіла Центральну Європу і багато забажали бути поховані саме тут, на цьому цвинтарі.

“Бажаючих” виявилося набагато більше, ніж могло прийняти кладовищі, масла у вогонь підлили також численні епідемії та війни тих років, зокрема чума XIV століття і гуситські війни. Спочатку кладовище розширювалося, прагнучи вмістити всіх охочих, але незабаром стало зрозуміло, що це просто неможливо і нездійсненно.

Рішення було прийнято жорстке і практичне — у центрі цвинтаря побудували невеликий собор з усипальницею, яка повинна була служити складом для викопаних з могил скелетів. Тільки так ченці могли продовжувати ховати людей, які побажали бути похованими на святому кладовищі.

На початку XVIII століття одна зі стін каплиці початку небезпечно нахилятися, для запобігання її падіння сюди в швидкому порядку був прибудований новий вхід, а раз вже почали будувати — вирішили додатково змінити верхній ярус на більш сучасний бароковий. В кінці століття собор був закритий, а ці землі придбали у свою власність заможні німецькі аристократи Шварценберги.

Саме Шварценбергам Костніца зобов’язана своїм нинішнім зовнішнім виглядом — у 1870 році винайняли різьбяра по дереву Франтішека Ринта для систематизації купи кісток, звалених в купу в усипальниці храму. В результаті в чотирьох кутах каплиці виросли величезні конуси з кісток і черепів, по центру повис гігантський канделябр, що містить мінімум по одному примірнику кожній із людських кісток, і обвитий гірляндами черепів.