Інноваційна плівка SONTE Film для вікон з Wi-Fi-датчиком

Останнім часом відбувається справжня технологічна революція у сфері будівництва, і нанотехнології сприяють появі небачених раніше матеріалів, які можуть змінювати свої властивості та форму в залежності від факторів середовища. Один з найяскравіших прикладів інтелектуального рішення управління ступенем прозорості вікон є смарт-скло.

На відміну від звичайного скла воно може змінювати свою прозорість в результаті впливу невеликої електричної напруги. Але, на жаль, коштує дорого. Відмінна альтернатива вже знайдена – це віконна плівка SONTEFilm, яку створили американські вчені.

Як це працює? Все просто. Замовляєте балкон под ключ, вирізаєте по розміру вікон  SONTEFilm, і просто завдяки самоклеючому шару приклеюєте.


Головні переваги матеріалу, з якого плівка виготовлена, – відносна дешевизна в порівнянні зі смарт-склом і простота у використанні (SONTE Film можна просто наклеїти на вікно). Прозорістю ви можете керувати вручну або дистанційно – за допомогою свого смартфона і бездротового Інтернету. Іншими словами, свої цифрові штори-віконниці ви зможете включати з будь-якого куточка вашого дому або офісу. Межі світлопропускання – від 5 до 70 відсотків.

Незважаючи на товщину всього в півміліметра, SONTE Film – це багатошарова структура. Працює це все за принципом мінливої здатності електролітів до пропускання через себе світла. Мікрочастинки провідного шару лише під дією невеликої напруги збираються в групи так, що починають пропускати світло. Якщо струму немає, вони розташовуються хаотично, практично повністю поглинають ультрафіолет і відображають інфрачервоні промені.

Електроенергія витрачається виключно тоді, коли потрібні прозорі вікна, споживана потужність – менш 5 Вт на кв. м. Перемикання між режимами займає менше секунди. Комплектації компанією SONTE пропонуються самі різні – від простих наборів, які працюють від кабелю, до високотехнологічних цифрових плівок, які працюють завдяки Wi-Fi. Відповідно, варіюється і ціна – приблизно від 65 до 400 доларів за кв. м. (у комплект також входять електрокабель, джерело живлення і підводить кліпса).