Корабельний ліфт в Шарнебеке (Німеччина)

Якщо в Німеччині річка закінчується тупиком — не дивуйтеся. Тут вас чекає ось такий незвичайний ліфт — на ньому піднімають великі кораблі і кілька тонн води. Така конструкція представляє собою величезні басейни зі шлюзом, котрі допомагають долати перепади висоти на річці.

Ліфт для кораблів — одна з найбільш незвичайних гідротехнічних споруд, які можна зустріти на німецьких річках. Уявіть: пливете собі спокійно на кораблі по річці, милуєтесь прибережними пейзажами і тут раптом якась дивна будівля, уперлася у ваш водний шлях!


Раптом з боку будівлі починає доноситися гул; його вершина відокремлюється і починає рухатися вниз. Це — рухома платформа, своєрідний басейн з водою. Коли платформа досягає рівня річки, відкривається шлюз і корабель запливає всередину, опиняючись усередині ліфта.

Всього за кілька хвилин ліфт піднімає судно на висоту 38 метрів, після чого перед ним перед ним відкривається продовження річки (точніше, штучного каналу). Приголомшлива конструкція, чи не так?

Корабельний ліфт в Шарнебеке був побудований в 1974 році і досі є найбільшим у світі подвійним вертикальним ліфтом для річкових суден (на момент спорудження був найбільшим корабельним ліфтів взагалі). Будівництво зайняло цілих 8 років, але такий довгий термін не викликає ніякого подиву — досить лише поглянути на конструкцію ліфта. Воістину, вона здатна вразити уяву!

Наведу лише деякі цифри: платформи вагою в 5800 тонн (для порівняння — це приблизна маса 6000 легкових автомобілів) піднімають і опускають кораблі і баржі на висоту 38 метрів. Маса ліфта разом з водою, але без корабля — 11 800 тонн (більше 12 000 легкових автомобілів). Для того щоб така махина могла прийти в рух, використовується система противаг з 224 бетонних панелей і 240 сталевих тросів.

Щорічно ліфт обслуговує близько 21 000 одиниць річкового транспорту або 57 кораблів щодня.


ООО «Таурус-2000» предлагает широкий ассортимент надежного такелажного оборудования: тросы, цепи, строительно-промышленный крепеж. Кстати, именно сейчас у нас скоба такелажная по акции, не упустите возможность существенной экономии при покупке!