Компанія Novartis тестує таблетку-робота

З кожним роком роботи все більш активно асимілюються в людську життєдіяльність, осовоюючи все нові і нові сфери діяльності. Вони вже на протязі кількох десятиліть успішно справляються з покладеними на них виробничими завданнями, допомагають у різних надзвичайних ситуаціях, обслуговують клієнтів у готелях, барах, ресторанах, а в останній час їх почали використовувати і в медицині.

Віднедавна компанія Novartis спільно з Rani Therapeutics випробовує унікальну таблетку-робота для цільової доставки ліків. В даному випадку термін “робот” використовується в дещо іншому розумінні, ніж зазвичай. Вона не виконує якихось механічних запрограмованих дій. Технологія полягає у тому, що капсула здатна впорскувати препарат в кров через стінки тонкого кишечника за допомогою мікроскопічних голок, розташованих на її поверхні, тобто пігулка рухається по людським “шляхам”, а дія голок активізується під час її проходження у певній потрібній ділянці.

До речі, про таблетки. Ви можете почитати дапоксетин відгуки, переваги і особливості застосування даного препарату, а також придбати його по найкращій ціні 

Як повідомили представники компанії, дослідження триватимуть протягом 18-24 місяців. Очікується, що в ході клінічних випробувань вчені перевірять, наскільки ефективною є таблетка-робот при доставці препаратів, які зазвичай вводяться пацієнтам з допомогою ін’єкцій. Творці капсули вважають, що її можна буде використовувати для лікування розсіяного склерозу, ревматоїдного артриту і цукрового діабету.

Раніше вчені намагалися розробити препарати для орального застосування, які змогли б замінити ін’єкції. Однак майже всі активні компоненти цих ліків перетравлюються в шлунку і не потрапляють в кровотік. Таким чином, якщо випробування Novartis пройдуть успішно, то таблетка-робот зможе значно полегшити життя пацієнтам, які змушені регулярно вдаватися до ін’єкцій ліків.

Раніше у 2014 році Novartis уклала договір про розробку контактних лінз нового покоління з Google. Лінзи, призначені для пацієнтів з цукровим діабетом, вимірюють концентрацію глюкози в крові.