Гарвардський міст довжиною «364,4 смута і ще одне вухо»

У нашому світі прийнято всі виміряти, розкласти по поличках, занести до списків. Загальноприйняті одиниці вимірювань об'єднують світ більше, ніж ООН. Якщо метри, кілограми і хвилини з годинами давно стали стандартом, то деякі одиниці виміру викликають здивування та посмішки.

Смути, як одиниця вимірювання, вперше були застосовані Массачусетському технологічному інституті в 1958 році, в жовтні. Якось веселенькі підвипивші студенти захотіли виміряти загальну довжину моста в Гарварді, що об’єднує Кембридж з Бостоном, а засобом вимірювання був обраний один студент інституту – Олівер Смут. Його зріст – 1м 70 см і ліг в основу одиниці вимірювання в один смут.

Вимірювання Гарвардського мосту відбувалося так: Смут укладався на міст, а його друзі заміряли довжину його тіла. Потім Смут пересувався до отриманої позначки і лягав знову. Так відбувався вимір 10 смутів, після чого отриману відстань маркувалась на мосту фарбою. Через деякий час Олівер втомився, але наполегливі студенти, продовжуючи свої вимірювання, перетягуючи тіло Смута далі по мосту.



У підсумку, довжина Гарвардського моста склала – 364,4 смута і її одне вухо.

Першокурсники не лінуються щорічно оновлювати позначки на мосту, це вже стало традицією.



Найцікавіше те, що пізніше Олівер Смут був обраний президентом Національного інституту стандартів Америки. А ще пізніше він очолив Міжнародну організацію стандартів.

До речі, калькулятор Google підтримує одиницю виміру 1 смут. Спробуйте ввести 10 смутів, калькулятор вам видасть відповідь – 10 футів одно 1,79104478 смутов. Смути застосовуються також як додаткова одиниця вимірювання в програмі Google Earth.

Если вас интересует обучение в США, на сайте karandash.ua вы найдете информацию о лучших американских ВУЗах, вступительных требованиях, стоимости обучения.