Супертраки Луїджи Колані

Говорячи про концептуальні вантажівки, не можна обійти увагою одного з найвідоміших і найексцентричних дизайнерів XX століття, професора Луїджі Колані. Саме він став основоположником ідеї радикального зниження аеродинамічного опору по відношенню до вантажних автомобілів, представивши ще в 1978 (!) році перший концептуальний магістральний тягач з яйцеподібної кабіною.

Якщо вам потрібна якісна і оперативна заправка автокондиціонера, звертайтесь у компанію «Проф Автоклімат»

Художник, дизайнер, скульптор, архітектор і дипломований інженер з аеродинаміки Луїджі Колані народився в 1928 році в Берліні в заможній родині швейцарського художника, причому при народженні хлопчика назвали Лутц. Ім’я Луїджі з’явилося як творчий псевдонім, коли Колані після закінчення Берлінської школи мистецтв переїхав в Париж і почав серйозно вивчати аеродинаміку в Сорбонні. Саме тоді молодий дизайнер сформував перші принципи біоніки і згодом втілив їх у численних проектах, від авторучки до повітряного суперлайнера.

Особливе місце у творчості Колани завжди займали автомобілі. Першим проектом став Golden Rose на базі FIAT 1100, показаний у 1954 році в Женеві. Потім були експериментальні Alfa Romeo і BMW, а в 1960 році був представлений перший кіт-кар Colani GT на шасі “Фольксваген Жук” з хвилеподібною бічною лінією і величезним вітровим склом.

Фірмовий стиль Колані – плавні округлі лінії, ніби змальовані з обтічних тіл дельфінів, китів, акул і інших мешканців морських глибин. Тема обтічних вантажних автомобілів зацікавила Колані в середині 1970-х років. У 1978 році на автовиставці IAA у Франкфурті був представлений перший обтічний магістральний тягач роботи майстерні Колані, названий вельми футуристично для свого часу – Colani Track 2001.

Величезну обтічну кабіну, що нависає над акулоподібною основою, відрізняло кругле вітрове скло з оригінальним роторним трьохпроменевим склоочисником. До початку XXI століття, коли, власне, виробники магістральних тягачів і повинні були перейти на форми кузова “від Колані”, усім, в тому числі, здається, і самому авторові, стало зрозуміло, що реально ринок вантажівок не готовий до настільки радикальної революції в дизайні. Тим не менш маестро і не думав зупинятися на досягнутому і зробив наступний крок, частково відмовившись від концепції 1977 року.

У 2001 році на автосалоні AMI в Лейпцигу був представлений черговий, ще більш шокуючий варіант вантажівки майбутнього, що отримав назву Colani DAF Aero 3000.

Безумовно, професор Колані – геній біодизайну. Але як і всі генії, маестро завжди був трохи не від світу цього, незважаючи на світову славу, як і його геніальні магістральні тягачі. Можливо, саме так будуть виглядати вантажівки XXII століття.