Трулло - італійські будинки-обманки в Альберобелло

Мальовниче італійське містечко Альберобелло в провінції Барі прославилося на весь світ одним цікавим винаходом - будинками циліндричної форми з конусовидними дахами. Суть цього винаходу не в новизні (як відомо, подібні примітивні будівлі з'явилися в доісторичні часи), але в хитрості і кмітливості місцевих жителів.

Торговая компания http://www.budservic.com.ua/metallocherepitsa/ в Киеве  предлагает широкий выбор материалов для строительства и ремонта.

У другій половині XVII ст. арагонський граф Джанджироламо II Аквавіва наказав селянам будувати будинки, які можна легко і швидко розібрати. Ця хитрість давала можливість ухилитися від сплати податку на нерухомість, яким Королівство Неаполя обклало простолюдинів у підпорядкованих територіях. Збудовані таким чином хати можна було швидко розібрати, висмикнувши всього один камінь з кладки, за аналогією з картковим будиночком. Як тільки Аквавіві доносили про підготовку інспекції, немов за помахом чарівної палички зникали цілі села.

Трулло як правило являє собою однокімнатну конструкцію, іноді двоповерхову, побудовану методом сухої кладки з конічним дахом з тонких вапняних плит, увінчаною так званим cuccurino - кам’яним шпилем довільної форми. Другий шар вапняних плит - кьянкарелла - покриває тільки верхню частину конуса. З боку входу кьянкарелли оздоблювали малюнками, християнськими або язичницькими символами.

Єдиним джерелом світла служило вхідний отвір. Трулло часто об’єднувалися вагончиком або зразок бджолиних сот. Білий колір зовнішніх стін, крім захисної функції в літню спеку, робить їх особливо привабливими.

Класні будиночки! Не випадково в 1996 році Альберобелло став частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.