Самовідновлюючий полімер став реальністю

Матеріали, відновлюють самі себе, - райдужна мрія як інженерів, так і споживачів. Всім нам дуже хочеться, щоб предмети, що оточують нас, могли самостійно ліквідувати хоча б невеликі пошкодження. Дослідження в цьому напрямку ведуться і є вже певні обнадійливі результати.

Зокрема, група дослідників з Центру електрохімічних технологій, розташованого в Більбао (Іспанія), повідомили через журнал відкритого доступу Materials Horoizons, що їм вперше у світі вдалося створити пластик, який самововідновлюється, не вимагаючи при цьому жодних зовнішніх впливів типу світла, зовнішнього тиску, високої температури, високої ph і так далі.

За алюзії з загальновідомим блокбастером вчені назвали своє дітище Термінатором на честь тієї самої моделі, яка могла приймати будь-яку форму, Т-1000. Шматки полімеру, на жаль, поки ще не вміють сповзатися, але якщо брусок цієї чудо-речовини розрізати бритвою навпіл, а потім приставити обрізки один до одного, то через дві години вони знову будуть складати єдине ціле, і якщо ви почнете розтягувати брусок, то не те що не розірвете його, але навіть і навряд чи знайдете місце розрізу.

Цей «Термінатор» в основі своїй має звичайні полімери – полісечовину і поліуретан. Властивість фантастичного зрощення він отримав завдяки включенню у свій склад так званих ароматичних дисульфідів, які після розрізання і наступного з’єднання починали вступати між собою в реакцію обміну, що проходить природним шляхом при кімнатній температурі. Йому вистачає двох годин на 97-відсоткове самовідновлення без будь-якого каталізатора.

За словами Ібона Одріосоли, що очолює дослідницьку групу створення полімеру-термінатора, новий пластик дешевий, заснований на матеріалах, що виробляються у великих кількостях, а стало бути, вже незабаром зможе бути затребуваний там, де ці матеріали широко застосовуються.

Ось як виглядає це чудо дослідницької думки:

Що собою представляє епоксидна смола, для яких цілей вона використовується дізнайтесь тут http://opt-mart.com/cat/smola, крім того на opt-mart.com ви зможете її придбати по найкращій ціні.