Автомобіль з тканини BMW GINA

Концептуальні розробки покликані показати громадськості шляхи, якими піде автомобільна промисловість в найближчому майбутньому. Саме в найближчому, оскільки більше ніж на пару десятків років заглянути дуже важко – технології розвиваються небувалими темпами.

Концепти намагаються вразити нас дизайном, неймовірними швидкісними характеристиками, небаченими екологічними показниками, новими варіантами компонування внутрішнього простору... Але всі вони робляться за канонами, що склалися вже понад століття тому: каркас, кузовні панелі з металу, рідше з пластику або композитів. Саме це, схоже, змусило команду дизайнерів BMW під керівництвом Кріса Бенгла створити щось, що не має аналогів за всю історію автомобілебудування.

Навіщо обмежувати форму автомобіля, якщо технологічно вже можливо зробити кузов гнучким? По-справжньому гнучким – без безлічі стиків і роз’ємів, з можливістю трансформації, форми адаптації до умов руху. Політ фантазії стримати не можна, особливо якщо є така потужна інженерна база, як в BMW.

Для такого красеня, погодьтесь, потрібне пальне і мастило бездоганної якості, наприклад, оригінальне масло Honda, що можна придбати у магазині АВТОПРАЙМ.


Представляючи концептуальний BMW GINA, Кріс Бэнгл, шеф-дизайнер компанії, ледве стримував емоції. По очах видно, як трепетно він поставився до цього проекту. Ще б – раніше нічого подібного не було. Були лише боязкі спроби використання гнучких деталей в концептах – як у Mitsubishi HSR IV в 1993 році. Але далі одного аеродинамічного елемента тоді справа не пішла. BMW GINA – двомісний родстер, за розмірами можна порівняти з відомим серійним Z4, весь кузов якого представляє з себе легко трансформований каркас, обтягнутий новітнім текстильним матеріалом.

Цей кузов вміє змінювати форму залежно від побажань потенційного власника. Автомобіль ніби “грає м’язами” – настільки ефектно виглядають перетворення поверхонь. Двері відкриваються вперед і вгору, причому звичний стик двері і переднього крила відсутня. Капот теж унікальний – він відкривається так, немов його розрізали невидимим медичним скальпелем, оголюючи двигун.

Салон також незвичайний — в першу чергу звертає на себе увагу мінімум органів управління і всього три круглих прилади на центральній стійці “торпедо”. Ця консоль також може рухатися, розгортаючи прилади до водія або повертаючи їх у вихідне положення.