«Згадати все» — у Львівській області пройде Всеукраїнський чемпіонат зі спортивного запам’ятовування

10 жовтня 2015 року в місті Стрий, Львівська область, пройде перший чемпіонат України по спортивному запам'ятовуванню. Виявляється існують і такі змагання, звучить дещо незвично, навіть кумедно, проте користь, особливо для молоді від таких заходів більш ніж очевидна.

Захід проводить Всеукраїнська Академія розвитку швидкочитання. Змагання будуть проходити за правилами міжнародних чемпіонатів, встановленим World Memory Sports Counsil. Учасникам чемпіонату належить продемонструвати можливості своєї пам’яті, «борючись» в десяти дисциплінах.

Запам’ятовування цифр на слух передбачає прослуховування набору із 100 і 300 цифр. Після цього потрібно запам’ятати максимально велику кількість гральних карт з перетасованої колоди. У ході третього етапу потрібно запам’ятовувати історичні або майбутні дати, двійкові числа, випадкові слова, абстракції і так далі.

В цілому, учасники повинні будуть подолати десять випробувань. Організатори заходу зазначають, що переможці неодмінно отримають призи, але поки що не уточнюють, які саме. Передбачається, що подібні заходи будуть проводитися в Україні на регулярній основі. Подати заявку на участь можна до 30 вересня.

Незважаючи, на те що зараз існують безліч різних хмарних сервісів, наприклад  Cloud MTC, що дозволяють надійно зберігати великі масиви інформації, ефективна робота людської пам”яті ніколи не втрачала своєї актуальності, і даний чемпіонат - яскраве підтвердження цьому

І ще по темі. Агентство з перспективним оборонним науково-дослідним розробкам США, більш відоме як DARPA, розробляє мікрочіп, який, будучи імплантованим в мозок людини, дозволить їй відновити втрачені спогади.

Розробники пояснюють, що планують створити нейропротезуючий пристрій, який буде безпосередньо взаємодіяти з гіпокампом і допоможе відновити декларативну пам’ять.

Уточнимо, що декларативна пам’ять фіксує знайомих людей, а також основні факти з життя людини. Важливу роль у формуванні цієї пам’яті грає гіпокамп – частина лімбічної системи головного мозку.

Передбачається, що в першу чергу чіп пригодиться військовим, які втратили пам’ять з-за травми на поле бойових дій. Інші подробиці розробки невідомі – сам проект в даний час строго засекречений.