Як студент заробив мільйон на своєму примітивному сайті

У 2005 році британцеві Алексу Ма знадобилися гроші на навчання в університеті. Результатом його роздумів на тему «де взяти кошти?» став сайт milliondollarhomepage.com з елементарною ідеєю: є мільйон (тисяча в ширину і тисяча в довжину) пікселів, кожен з яких можна викупити, «пофарбувати» в потрібний колір і зробити активним посиланням на свою сторінку.

Кожен піксель на сайті Ма коштував один долар, але купити можна було як мінімум блок 10 на 10 точок. «Я подумав, що це може бути чимось досить божевільним, щоб спрацювати», — згадував молодий чоловік в блозі, — «Тому що, як мені здається, люди люблять божевільні і незвичайні ідеї».

Вже через три дні він продав перші 400 пікселів — «найлегші гроші, які я коли-небудь заробляв». Ма сподівався, що незвичайний сайт дозволить йому хоча б трохи окупити витрати на навчання. Але через місяць після запуску він заробив 37 тисяч доларів. Цих грошей вистачило, щоб оплатити трирічне навчання за курсом управління бізнесом.

Ма почав вчитися, але в січні 2006 року, після закінчення першого семестру, він пішов з університету. Популярність Million Dollar Homepage зростала як сніжний ком: якщо спочатку звістка про нього передавалася з уст в уста, то незабаром на сайті захотіли залишити свій слід найбільші ЗМІ, такі як CNN і MSNBC. А такі гіганти, як Yahoo і газета The Times, купили собі на сторінці Тью рекламні ділянки. Спочатку молодий чоловік витратив на купівлю домену 50 фунтів стерлінгів. Надалі йому довелося вкласти в стабільність ресурсу ще 40 тисяч доларів, а також найняти прес-секретаря в США.

1 січня 2006 року Алекс Тью виставив на аукціон eBay останню тисячу пікселів. Через кілька днів він продав їх за 38 100 доларів, заробивши таким чином на своєму жартівливому виробі один мільйон і 37 100 доларів.


У сайту Ма, звичайно, з’явилася велика кількість клонів. Але великого успіху вони не здобули. Як пояснював сам студент, ця ідея працює лише раз і заснована на новизні.

На сьогоднішній день, як показує аналіз Quartz, 22 відсотки пікселів (вартістю 221 900 доларів) на Million Dollar Homepage веде на неіснуючі сторінки.

Если вы только создали собственный сайт, значит само время пришло «обнародовать» его во Всемирной сети.  В этой связи хочу порекомендовать украинский дешевый хостинг от Freehost, здесь все, что нужно для комфортного управления веб-ресурсом: огромный эффективный функционал, бесперебойная работа, надежная защита и конфиденциальность,  круглосуточная поддержка.