Чудо селекції: помідоро-картопля TomTato

TomTato — це гібридна рослина, на якій одночасно ростуть і помідори і картопля, ось таке селекційне чудо! Причому помідори виростають в його верхній частині над землею, а картопля — в нижній частині під землею. Незвичайний вид сільськогосподарської рослини був створений у Великобританії.

Він на 100 відсотків натуральний і був виведений шляхом скрупульозного щеплення двох культур, а не генетичної модифікації. З однієї рослини можна зібрати пристойний урожай білої картоплі і близько 500 солодких помідорів черрі. TomTato було розроблено садівничою фірмою Томпсон і Морган (Thompson and Morgan) з міста Іпсвіч (Ipswich) в Англії. Це перша фірма, якій вдалося створити комерційно життєздатний вид гібрида, який суміщає дві культурні рослини.

Paul Hansord, директор компанії, сказав, що TomTato — це результат напруженої роботи протягом десяти років. 15 років тому у нього вперше з’явилася ідея створити рослину, що дає і картоплю і помідори. Це сталося, коли він відвідав приватний садок в США, де хтось жартома посадив картоплю під кущ помідорів. Ось коли Hansord зрозумів, що ці дві рослини можуть бути успішно щеплені разом, тому що вони належать до однієї сім’ї.



З кожної рослини береться шматочок тканини, розміром з шпилькову голівку, після чого вони окремо вирощуються спочатку в спеціальному гелі, а потім в компості. Коли обидві рослини досягають 5-ти сантиметрів у висоту, їх стебла зрізують під однаковим кутом і прищеплюються один з одним. Таким чином з’єднується нижня частина саджанця картоплі з верхньою частиною саджанця томату.

Як бачите, все робиться вручну і в процедурі немає ніякої генетичної модифікації рослин — це повністю натуральний і безпечний процес. Щеплення робляться в спеціалізованій лабораторії в Голландії, потім рослини відправляються до Великобританії, де вони вирощуються в теплицях до певних розмірів перед продажем.

В даний час томато-картопляний гібрид TomTato доступний для садівників по всій Великобританії за ціною £14.99 ($24) за штуку. Він користується великим попитом у людей, у яких немає своїх великих городів. Адже цю незвичайну рослину можна вирощувати в будь-якому місці, як і звичайні вазони — в саду, в будинку, на балконі або оранжереї, загалом — де завгодно.

А ми вам можемо запропонувати відбірне екологічно чисте насіння овочів різних сотртів, хороший урожай гарантовано!