Бізнес на крові. Історія жінки-мільярдера Елізабет Холмс

Якщо ви ніколи не чули про Елізабет Холмс з Кремнієвої долини, пора дізнатися про неї пару фактів. 31-річна Холмс — наймолодший «селф-мейд»-мільярдер жіночої статі в США. У ЗМІ її називають «Стівом Джобсом в спідниці». Днями Елізабет увійшла в десятку рейтингу видатних жінок 2015 року. У компанії актрис, співачок і спортсменок, і інших гламурних осіб, що окупували топи різноманітних рейтингів ця незнайома широкій публіці бізнесвумен виглядає білою вороною, але пробуджує цікавість: що за дівчина?


Її бізнес — біотехнології

Статки Елізабет Холмс, засновниці і співвласниці фармакологічної компанії Theranos, оцінюється в 4,6 мільярда доларів, а вартість всього бізнесу — в 9 мільярдів. Головна на сьогоднішній день розробка Theranos, на яку пішло близько десяти років, — вдосконалена технологія діагностики стану здоров’я людини за аналізом крові: більш дешева, швидка, безболісна і інформативна.

Інновація Theranos полягає в тому, що однієї краплі крові пацієнта вистачить, щоб зробити близько 30 різних досліджень, тобто отримати величезну кількість медичної інформації.

Свої розробки Холмс тримала в суворій таємниці, так що коли у 2014-му інновації Theranos підірвали фармринок, Елізабет була для громадськості темною конячкою. До жовтня 2014 року вона опинилася новачком списку Forbes, що ще сильніше підігрів інтерес до своєї особи.


Елізабет народилася у Вашингтоні 3 лютого 1984 року в родині працівника рятувальної служби і службовця Конгресу США. Через роботу батька підлітковий вік Елізабет пройшов в Китаї, де дівчинка вивчила китайську мову. Потім Холмси повернулися в США і Елізабет поступила в Стенфордський університет на хімфак, проте в 19 років майбутня засновниця компанії Theranos вирішила кинути альма-матер, щоб зайнятися власним бізнесом.

Мати і батько дозволили дівчині вкласти відкладені ними на коледж гроші в свій стартап. Не рахуючи цієї невеликої сімейної допомоги, Холмс все робила сама: займалася дослідженнями в орендованій лабораторії, шукала інвесторів.

Оскільки потенціал стартапу був очевидний (аналізи крові регулярно здають багато), охочих вкласти кошти було достатньо, справа була лише в їх якості. Елізабет відфільтрувала тих, хто жадав негайного прибутку: вона знала, що її дослідження займуть не один рік.

Theranos була заснована в 2003 році. Кілька наступних років Елізабет, за словами її матері, працювала в прямому сенсі не покладаючи рук: вона могла не покидати лабораторії або не вставати з-за робочого столу вдома тижнями.

Перші відчутні результати Theranos були оприлюднені лише в 2013 році, коли компанія заявила про співробітництво з Walgreens, найбільшою мережею аптек в США. Тепер можна зробити аналіз крові прямо в аптеці, отримавши результати вже через кілька годин.

З 2013 року про Холмс стали писати в таких виданнях, як Fortune, Forbes і The New Yorker. Колеги-фармацевти і біотехнологи характеризують Холмс як геніальну особистість і пояснюють, що вона більше вчений, ніж підприємець. Їм імпонує її основна мета.

 

А ще кажуть, що в кабінеті Елізабет на стіні висить роздрукована біографія Стіва Джобса. Навіть стиль Холмс нагадує імідж засновника Apple: скромний одяг в темних тонах, улюблений предмет гардероба — чорна водолазка. Елізабет не закінчила вищий навчальний заклад, як і Джобс (так свого часу вчинили і Марк Цукерберг, і Білл Гейтс і засновник PayPal Пітер Тіль).

Самые выгодные и актуальные вакансии в Украине вы найдете на сервисе “Jewspace”