Argungu Fishing Festival: несамовита нігерійська рибалка

Складно назвати Африку місцем, яке асоціюється з вдалою рибалкою. Однак серед інших подій, які приваблюють туристів в країни цього континенту, значиться щорічний рибальський фестиваль, який проходить в містечку Аргунгу, що на північному сході Нігерії.

Свято, що збирає місцевих рибалок і просто любителів подивитися на незвичайне видовище, вперше відбулося в 1934 році. В останній день чотириденного фестивалю в Аргунгу можна побачити, як безліч чоловіків і жінок щільними рядами шикуються вздовж річки. Лунає рушничний постріл, і всі учасники змагання стрибають у воду, яка дорослій людині доходить до підборіддя.

Гачки і тим більше остроги тут не визнаються. Піймана риба повинна бути абсолютно неушкодженою. Тому за нею доводиться спускатися прямо у воду. Учасники користуються типовим для цих місць знаряддям лову — сіткою в 1,5—2 квадратних метри, натягнутою на дерев’яний напівобруч.

Хоча змагання індивідуальні, але зловити з таким оснащенням поодинці рибу навіть не призової ваги вкрай складно. Більшість учасників відразу ж збираються по 7-10, а то і більше осіб. Їх групи, мабуть, формуються заздалегідь. Потрапити в них новачкові просто неможливо. Вишикувавшись щільною стіною, вони бредуть назустріч такий же групі, або періодично замикають коло і сходяться до центру. Частину риби, що опинилася в такому загоні з людських тіл, обов’язково потрапляє в пастку. Як тільки рибак відчує удар у сітку, то відразу ж піднімає її над водою. Щоб користуватися цим незвичайним спорядженням, потрібен чималий досвід і вправність.

Переможцем оголошується той, хто протягом відведеного часу зловить найбільшу рибину. Улов складають у посуд, видовбаний з величезних гарбузів. Щасливчика, якому дістанеться найбільша риба, чекає грошовий приз. Кажуть, найбільш щасливим рибалкам тут траплялося виловлювати сомів вагою до 75 кг! Один з учасників минулорічного фестивалю наловив 80 кг риби. Організатори за такий багатий улов в якості нагороди дали йому 2,5 мільйони найр – суму, еквівалентну 17867 доларів!

Для місцевого бідного населення це фантастична сума, а тому деякі учасники намагаються шахраювати. Наприклад, переможець фестивалю 2008 року, як виявилося, примудрився пронести на змагання рибину, заздалегідь спійману в іншому місці. Його можна зрозуміти: бідолаха в тридцятий раз намагався виграти головний приз і витратити його на щось путнє.

Щоб можна було і надалі проводити фестиваль, який приносить скарбниці відчутний дохід, влада заборонила рибалити в цьому місці в будь-який інший час і обмежили види рибальських снастей, якими користуються учасники. Втім, місцеві рибалки, доводячи свою спритність, нерідко ловлять рибу руками.

На сайті http://zabros.com.ua/ ви знайдете широкий асортимент якісних рибальских снастей, спорядження, екіпіровки від відомих світових виробників