Мости дощу і вітру провінції Гуйчжоу (Китай)

Народ Дун є однією з етнічних груп, що проживають в Китаї. Люди цього народу живуть в провінці Гуйчжоу, знамениту своїм традиційним солодким рисом. А славиться народ Дун унікальними навичками теслярства, які вони демонструють будуючи прекрасні, вистелені деревом мости. Вони, до речі, зроблені без єдиного цвяха.

Ці мости відомі як «Мости Вітру і Дощу» тому, що на постах побудовані павільйони, які надають людям укриття від дощу і вітру. Через свою вишукану архітектуру ці мости також заслужили назву «квіткові мости». У дощовий день павільйони є прекрасним місцем, де місцеві жителі можуть зустрітися, відпочити, поспілкуватися, обмінятися ідеями, і навіть розважитися.



Міст Вітру і Дощу зазвичай складається з власне мосту, башт і павільйонів, які будують переважно з дерева. По обидва боки мосту розташовані перила і лавки, що надають місце для відпочинку людям, котрі переходять через критий коридор. Загнуті вгору карнизи, вежі і павільйони прикрашені різьбленням у вигляді драконів і феніксів, розташованих на кам’яних опорах, а також позитивними мотивами гарбузів з скарбами і журавликами довголіття, які також прикрашають верхню частину мосту.

Особливістю цих мостів є те, що в їх будівництві ніколи не було використано цвяхів. Замість них, геніальні теслі народу Дун використовували метод з’єднання брусків по крайці в прямокутний паз і гребінь, для того, щоб частини мосту трималися разом і переносили навантаження на опори.

Самим знаменитим з цих мостів є Ченьянський міст (міст Ченьян), що знаходиться в автономному окрузі Саньцзян (повіт Саньцзян), провінції Гуансі. Він був побудований в 1916 році, і є одним з найкращих і найбільших Мостів Вітру і Дощу в Китаї. На мосту є дві платформи (по одній на кожному кінці мосту), 3 пірса, 3 прольоти, 5 павільйонів, 19 веранд, і три поверхи.



Довжина моста становить 64,4 метра, ширина – 3,4 метра, а висота – 10,6 метра. Пірси зроблені з каменю, верхні частини мосту побудовані в основному з дерева, а дах покритий черепицею. По обидва боки мосту були побудовані довгі лавки, на яких людям зручно відпочити. З лавок можна побачити бурхливі потоки ріки Лінксі, по обидва боки річки на пологих пагорбах росте чудовий зелений ліс. Цей чарівний міст щодня приваблює цілі натовпи відвідувачів.

Якщо вам потрібен якісний шовний герметик для дерева, тут http://solomonplus.com.ua/shop/germetik/ ви зможете його придбати по найкращій в Україні ціні.