Унікальна сауна «Agora» за полярним колом

У холодну сиру погоду ніщо так не радує душу і тіло, як хороша банька, або сауна. Це не тільки місце, де можна помитись і загрітись, це своєрідна традиція, і навіть, якщо хочете - справжній культ. Існують навіть цілі клуби поціновувачів сауни, організовуються фестиваля, змагання і інші подібні масові міроприємства.

Взагалі, традиційна сауна представляє собою невелике дерев”яне приміщення з сухою парою, що виробляє розжарене каміння. Втім, бурхливий розвиток науково-технічного прогресу вносить свої корективи, і зараз людина може придбати, наприклад тут http://sunrays-saunas.ua/catalog компактні інноваційнй аналоги традиційної сауни, а саме інфрачервоні кабіни.

Фінляндією по праву називають країною саун. На п’ять з гаком мільйонів її жителів припадає більше двох мільйонів саун. Такі «парні» розташовані в цокольному поверсі майже кожного фінського будинку – приватного або багатоквартирного. Але є в цих краях і особливі сауни, заради відвідування яких і туристи, і місцеві жителі готові проїхати сотні кілометрів.


На суворих берегах норвезького острова за Полярним колом знаходиться найбільша в світі дерев’яна сауна. Одночасно всередині неї можуть примоститися до 100 осіб. В рамках першого арктичного арт-фестивалю SALT на березі норвезького острова Sandhornøya була побудована конструкція, яка відмінно зігріє відпочиваючих за Полярним колом, а власне - найбільша в світі сауна із дерева.

Назва конструкції «Agora» у давніх греків означало «місце, де проходять збори». Це визначення найвлучніше підходить до сауни, в якій одночасно може примоститися понад 100 осіб. До того ж сауна має форму літери «А».

Сауна розташована таким чином, що вікна виходять прямо на Норвезьке море. Тепер відпочивальники з блаженством можуть милуватися суворим пейзажем, а обігріваються вони чотирма великими дров’яними печами.

В ті періоди, коли Agora не використовується за своїм прямим напрямом, всередині неї можна проводити концерти, семінари та інші заходи.