На 3D-принтері вперше надрукували реактивний двигун

Дослідники з Університету Монаша в Мельбурні, спільно з колегами з Університету Дікіна і Державного об'єднання наукових і прикладних досліджень Австралії, роздрукували на 3D-принтерах два зразка концептуальних реактивних двигунів.

Один з них в даний час виставлено на Міжнародному авіашоу в місті Авалон в австралійському штаті Вікторія, а інший знаходиться в розпорядженні французької аерокосмічної компанії Microturbo (Safran). Конструкція двигуна, заснована на допоміжній силовій установці у вигляді газової турбіни, була надана вченим компанією Microturbo (Safran). Саме такий двигун повинен був використовуватися в літаку Falcon 20.

Варто зазначити, що 3D друк зараз використовується в багатьох галузях, в тому числі і в електротехніці, можливо в найближчому майбутньому за допомогою цієї технології будуть виготовлятися і електродвигуни, а наразі такі мотори типу АИММ пропонує компанія ТМ-Мотор, детальніше про умови придбання, ціни, а також технічний опис продукціїї представлено на сайті tm-motor.com.ua.


«Ми розглядаємо цей проект як можливість показати, на що ми здатні, – говорить професор Сіньхуа Ву, директор центру з досліджень в сфері 3D-друку Університету Монаша. – Але, ознайомившись з планами, ми зрозуміли, що конструкція двигуна покращилася за період його виробництва. Тоді було прийнято рішення розібрати двигун на частини і відсканувати всі комплектуючі. Після цього ми роздрукували дві копії двигуна».

Проект здійснюється за підтримки уряду і може стимулювати цілу низку інновацій у конструкції двигунів. В Університет Монаша вже звертаються багато приватних компаній, вченим вдалося домовитися про співпрацю з провідними представниками аерокосмічної галузі.

«В ході даного проекту нашій команді довелося нелегко, проте це ознаменувало новий рівень досягнень в області 3D-друку. Нікому ще не вдавалося на комерційній основі роздрукувати на 3D-принтері цілий реактивний двигун, – пояснює Бен Батагол, представник компанії Amaero Engineering, яка була створена Університетом Монаша з метою просування технології в промисловості Австралії.

Центр досліджень у сфері 3D-друку при Університеті Монаша відіграє ключову роль у технологічному розвитку Австралії. У розпорядженні центру є найсучасніші 3D-принтери, за допомогою яких дослідники можуть створювати металеві комплектуючі, пристрої та обладнання майже для будь-якої галузі промисловості.

Як повідомляється, для виробництва деталей двох двигунів компанія використовувала 3D-принтер Concept Laser Xline 1000R. Ця модель має область друку розміром 600х400х500 мм і є найбільшим у світі 3D-принтером, заснованим на технології селективного лазерного спікання.