oPhone: гаджет, що передає запахи на відстань за допомогою iPhone

Нинішньої осені в продаж, як очікується, надійде оригінальний аксесуар для смартфонів і планшетів під назвою oPhone, що дозволяє обмінюватися запахами і генерувати аромати у відповідь на різні події.

oPhone — проект групи студентів Гарвардського університету (США) під керівництвом професора Девіда Едвардса (David Edwards). Розробники кажуть, що сучасні мобільні пристрої вже можуть задіяти основні органи чуття людини: ми сприймаємо візуальну та аудіоінформацію, а також отримуємо дотикові відчуття завдяки вібромотору. Тепер, вважають учасники проекту oPhone, прийшов час нюхового апарата.

oPhone являє собою компактний гаджет, який містить картриджі з безпечними для людини хімічними компонентами. Вони використовуються для відтворення різних запахів — наприклад, аромату кави, квітів або свіжоприготовленої випічки. У поточній версії пристрій здатний генерувати близько 320 запахів; у перспективі їх кількість буде тільки збільшуватися.

Аксесуар підключається до смартфону або планшету допомогою бездротового зв’язку Bluetooth. Команди надсилаються через супутній мобільний додаток: активувати oPhone можна як локально, так і віддалено. У другому випадку потрібно відправити одержувачу коротке повідомлення зі вставленою інструкцією для генерації певного запаху. Таким оригінальним способом можна, скажімо, нагадати одержувачу про майбутню ділову вечерю, або привітати з днем народження.

Одним лише обміном ароматичними посланнями сфера застосування oPhone не обмежиться. Теоретично пристрій зможе видавати аромати у відповідь на різні події. Крім того, генерація запахів може супроводжувати відтворюваним в поточний момент відеороликом, або прослуховуванням музичної композиції.

Нарешті, oPhone зможе зіграти роль пристрою ароматерапії. Скажімо, запах лаванди посприяє більш якісному та тривалому сну.

Передбачається, що за ціною oPhone буде порівняно зі смартфоном середнього класу. Іншими словами, він буде коштувати від 200 до 500 доларів.

Варто додати, що вже існує схожий пристрій для генерації запахів. Аксесуар ChatPerf підключається безпосередньо до смартфону iPhone і видає аромати за сигналом з супутнього застосування. Розробник говорить, що ChatPerf щонайменше «додасть мультимедійним програмам новий функціонал», а також «пожвавить ігри»: так, в шутерах під час пострілу може з’являтися запах пороху.