Медицина майбутнього: робот-хірург da Vinci

Будь-яке хірургічне втручання — це певний ризик, пов'язаний з багатьма факторами. Саме тому розробляються інноваційні технології, що дозволяють звести до мінімуму травматизм під час виконання навіть самих складних операцій. Як сталося, що скальпель довірили роботу і чи він може замінити руки хірурга?

Лікарі на сьогоднішній день мають у своєму арсеналі сучасний високоефективний інструментарій, чого тільки вартий надійний помічник хірурга - ендоскоп від Richard Wolf, про  який детальніше можна дізнатися на сайті http://www.rimed.kiev.ua/, втім існують ще більш інноваційні розробки.

Робот-асистент хірургічна система da Vinci (Да Вінчі) - це досконалі технології майбутнього в сучасній медицині. З моменту перших операції в 2001 році і по цей день система не має аналогів, що підтверджує її інноваційність. Сьогодні у світі більше 3000 комплексів da Vinci виконують мільйони унікальних операцій з порятунку життів.

Роботизована система da Vinci - невід’ємна частина обладнання провідних клінік США, Ізраїлю, Німеччини. Між тим апарат може бути встановлений в медичному закладі будь-якого рівня.

У комплект системи може входити друга консоль хірурга та навчальний симулятор для відточування навичок у віртуальному просторі. Доступна трансляція будь-якої операції в Інтернет для консультацій з колегами і демонстрації початківцям.



В загальному, робот да Вінчі «служить» хірургові, пропонуючи йому можливість робити більш точні і чіткі рухи. Апарат не приймає самостійних рішень і не координує хід операції, кожен аспект хірургічного втручання, як і раніше, знаходиться тільки під контролем лікаря. Крім того, система не може бути запрограмована. Всі маніпуляції виконуються безпосередньо при участі хірурга, який використовує для цього руки робота да Вінчі.

Технологія така: для роботи лікаря передбачена спеціальна консоль, сидячи біля якої хірург на тривимірному екрані бачить операційне поле. Основні переміщення здійснюються за допомогою педалей і джойстика. Всі необхідні дії лікар виконує, захоплюючи і рухаючи рукоятки маніпуляторів робота да Вінчі. При цьому система транслює рухи хірурга на моніторі в режимі реального часу.

У апарата чотири руки: дві працюють з інструментами і відповідають правій і лівій руці лікаря, третя потрібна для управління ендоскопом, а четверта виконує додаткові команди.

Для демонстрації здібностей цього робота кілька років тому лікарями одного з американських госпіталей було відзняте таке цікаве відео “операції” виноградинки. Дивіться і насолоджуйтесь!