Картини з цибулевого лушпиння Рити Сидоренко

В народі кажуть - хліб усьому голова. У випадку з українською художницею Ритою Сидоренко голова всьому - цибуля. Її в родині Рити завжди багато, і витрачається вона далеко не тільки на борщі.

Запорізька майстриня створює шедеври з того, що, як правило, викидається на сміття - цибулеве і часникове лушпиння, капустяне листя та багато іншого.
Художниці найбільше у творчості подобалася аплікація. Тягу до неї Рита спочатку почала втілювати в роботах з соломи.

- Я знала, як потрібно обробляти цей матеріал, грала з кольором і відтінками, - згадує Рита. - Тому картини з соломи у мене виходили якось відразу без особливих мук.

Зупинятися на досягнутому жінка не захотіла, тому наполегливо шукала все нові і нові техніки, підбирала незвичні матеріали.

- Одного разу чистила цибулю для салату і здивувалася, в які яскраві кольори пофарбоване лушпиння, з дуже цікавими відтінками і переходами, - розповідає майстриня. - Мені тоді дуже хотілося виконати картину саме з цього матеріалу.

Але коли Рита почала обробляти лушпиння за тим же принципом, що і солому, залишилася незадоволена результатом - і колір був не той, і фактура. Тим не менш продовжувала мріяти про “цибульні” картини, тому знову і знову обробляла лушпиння і шляхом проб і помилок знайшла правильне рішення.


Майстриня розробила свою технологію, завдяки якій отримувала цікаву кольорову гаму - від яскраво-жовтого до золотисто-коричневого, від цього картини не потребували додаткового підфарбовування. Адже є ще кримська цибуля з пурпурною шкіркою, так і біла салатна теж чудово підходить для творчості!

- Спробувала я робити картини з часникового лушпиння, з підсушеного капустяного листа і залишилася задоволена результатами, - посміхається Рита. - Але цього виявилося мало, тому освоїла ще й вату. Навчилася малювати в техніці кави. Намагаюся знаходити оригінальні матеріали для творчості, придумувати нові технології, впроваджувати свіжі ідеї.


В архіві майстрині роботи, виконані в різних жанрах - натюрморти, пейзажі; використовує Рита національну та релігійну тематику, квіти.

- Дуже люблю робити картини з тваринами, - поділилася майстриня. – Причому, починаю роботу завжди з очей. І от від того, якими вони виходять – сумними, веселими, хитрими, - залежить кінцевий результат.

Якщо ви прихильник етностилю, завітайте до магазину ЕТНОХАТА, тут ви знайдете чудові вишиванки, весільні рушники, вишиті скатертини, оригінальні сувеніри ручної роботи.