Як роблять дороги в Голландії

Дороги і дурні, які будують і їздять по цих дорогах - класична вітчизняна проблема, яка, мабуть, буде актуальна завжди, незважаючи на рівень її обговорюваності, і значні кошти, які виділяються на її вирішення. А як це питання поставлено за кордоном?

Ми постійно замислюємося як механізувати укладання тротуарної плитки на дороги, площі та громадські тротуари і нам здається, що це повинна бути якась дуже велика і складна техніка, на якій зможуть працювати тільки добре навчені фахівці. Сьогодні вже існує безліч різних видів укладальників тротуарної плитки і всі вони або дуже складні, або дуже примітивні і механізоване укладання тротуарної плитки практично тільки так називається, а сам процес відбувається практично в ручну.

Машина по укладанню тротуарної плитки “Tiger-Stone” - це сучасна голландська машина, призначена укладати тротуарну плитку на дорогах і великих тротуарах, велотреках і площах. Його робота зачарує кожного, хто знайомий з українськими дорогами і з методами укладання тротуарної плитки на території СНД.

Це не тільки продуктивно - це ще й красиво, коли просто на Ваших очах з’являється ціла дорога, якої кілька годин тому не було. Така машина-плиткоукладчик за зміну може покрити за шаблоном тротуарною плиткою до 400 метрів дороги (500-700 м2). Обслуговують Tiger-Stone 3 оператора. Їх завдання полягає в тому, щоб в бункері були вільні цеглинки.

Технологія практично класична. Спершу підготовляють поверхню майбутньої дороги: вирівнюють, встановлюють бордюри і засипають піском. Після укладання машиною Tiger-Stone, плитки ще трохи утрамбовують, і все – дорога готова!

Машина Tiger Stone працює на електриці і має мало рухомих частин. Тому шуму, пилу і кіптяви від Tiger Stone значно менше. Випускається машина декількох модифікацій, що відрізняються шириною дороги (13, 16 та 20 метрів). Ціна на Tiger Stone коливається від 81 тис. до 109 тис. $ в залежності від ширини дорожнього полотна.

Цікаво, чи скоро у нас з’являться такі або подібні машини? Може хоч тоді, з поліпшенням якості доріг, у нас стане менше дурнів.

Недорого качественный гранитный бордюр, брусчатку, плиту разных размеров и расцветок предлагает компания ООО “Гранит-Инвест”