Новозеландець надрукував 3D-принтері найменшу дриль

Найменша у світі дриль, величиною не більше фаланги пальця, була роздруковані на 3D-принтері. Поки неясно, як можна практично використовувати цей екземпляр, але приголомшливо те, що він дійсно працює!

Технологія 3D друку дозволяє створювати незвичайні речі, наприклад прикраси, подарунок на згадку або цілий автомобіль. Технологія тривимірного друку, на відміну від традиційних методів виробництва, доступна для кожного, у кого є 3D принтер і комп’ютер з моделлю предмета.

Ленц Ебернеті - звичайна людина з Окленда, Нова Зеландія, але в його голову прийшла досить незвичайна ідея. Інженер з технічного обслуговування створив за допомогою 3D принтера найменшу працюючу дриль у світі.

Ленц створив найменшу працюючу дриль з допомогою 3D принтера Ultimaker 2, який журнал «Make» у листопаді 2012 року називали «найточнішим і найшвидшим 3D принтером», і пакети програмного забезпечення CAD Onshape 3D. Тривимірна модель оболонки дрилі була розроблена з використанням реальної дрилі як приклад, а потім було зменшено масштаб.

«Я старався зробити її настільки малою, наскільки це взагалі можливо. Я намагався укласти всі деталі всередині неї настільки щільно, наскільки вийде.» - так описає свій задум винахідник.



Після створення потрібного дизайну корпусу дрилі Ленц роздрукував модель використовуючи 0.25 міліметрову друкувальну голівку (сопло) принтера з висотою шару в 0.04 міліметра. Йому довелося встановити швидкість друку на дуже низький рівень, всього 10 міліметрів в секунду. Роздруківка трьох частин моделі зайняла в цілому 25 хвилин. Дриль складається з двох половинок корпусу і головки для свердла, розміщеної на осі мініатюрного моторчика. Для підключення компонентів всередині корпусу дрилі використані проводки від навушників. За словами творця, надрукувати корпус було легкою роботою, а от зібрати і розмістити в ньому начинку — зовсім інша історія.

Збірка дрилі зайняла цілих 3 години, причому більшу частину часу творець витратив на спаювання дротів, які ніяк не вдавалося зафіксувати. Втім, після кропіткої праці получилась найменша в світі дриль: 17 мм у висоту, 7,5 мм в ширину і 13 мм довжиною, а спіральне свердло 0,5 мм здатне висвердлювати м’які предмети.

Автор говорить: «Я бачив спроби створити найменшу в світі акумуляторну дриль і я знав, що моя ще менша, але ніколи не заявляв про своє творіння.»

У подальших планах умільця створити ще меншу дриль, використавши батарейку поменше, яку він, до речі, вже знайшов.