Гігантські скульптури з деревних відходів від Thomas Dambo

На вулицях Копенгагена (Данія) можна зустріти величезні забавні скульптури, виконані з переробленої деревини. Автор щодня бродить по місту в пошуках викинутих дощок, таким чином даючи жителям не тільки естетичне задоволення, але і очищаючи місто від зайвого сміття.

Художник з Данії Томас Вінтер (Thomas Winther), відомий під псевдонімом Дамбо (Dambo), знаменитий тим, що створює скульптури з відпрацьованої деревини, яку викидають на сміття. Дерево стало улюбленим матеріалом Томаса з дитинства. Тому першою професією його було теслярство. Однак фантазії і творчого потенціалу майбутнього художника незабаром стало тісно в рамках простого ремесла, і в 2005 році він вступив в Kolding school of designs.

Придбавши професію дизайнера, Томас Вінтер відкрив власну справу в Копенгагені. Сьогодні він заробляє на життя виготовленням меблів, а у вільний час споруджує «несерйозні», але дуже милі скульптури з викинутих на смітник дощок.



Підкреслимо, що його творчий жанр — не різьблення по дереву. Величезні скульптури і арт-інсталяції Томаса виготовляються за тим же принципом, що і меблі, тобто збиваються з дощок. Цвяхи та фарбу автор купує за свій рахунок, а інші матеріали збирає на вулицях, допомагаючи, таким чином, підтримувати чистоту в своєму місті.

Твори Томаса Вінтера можна зустріти в різних куточках столиці Данії. Втім, лише скульптурами художник не обмежується. Відомий він також і своїм художньо–екологічним проектом «Happy City Birds», в ході якого художник змайстрував і встановив у різних містах Данії 250 креативних шпаківень для міських птахів.

Творчість Томаса Вінтера являє собою класичний зразок небайдужого ставлення творчої людини до навколишнього середовища. Це такий своєрідний стріт-арт, що має на меті додати природної краси та естетики в урбанізоване життя, переповнене штучними штампами, нав’язаними техно-цивілізацією, доповнити його смисловим простором, де мешкає сучасна людина.



Невзирая на появление в последнее время новых инновационных материалов, фанера остается достаточно востебованой в стрительстве, обустройстве помещений, мебельной и других видах промышленности . На сайте profanera.ru вы найдете множество полезных сведений об этом старейшем популярном материале - фанере.