Смартфон з технологією  Unispectral зможе визначати хімічний склад продуктів

Уявіть собі таку ситуацію: ви заходите до бару і замовляєте собі улюблене віскі. Але як переконатись, що не дуже добросовісний бармен не розбавив напій, або взагалі не підсунув замість нього якийсь фальсифікат невідомого походження? Все просто, направляєте на келішок камеру смартфону, і практично миттєво отримуєте детальний хімічний аналіз вмістимого! Фантастика? А ось і ні...

Визначити хімічний склад продуктів досить легко. Як вважають вчені, ця особливість здатна прискорити впровадження новинки, адже від розробників смартфонів не потрібно якось докорінно змінювати пристрій камери апарату. Справа у тому, що в смартфон вбудована невелика гіперспектральна камера, дані якої обробляються спеціальною програмою.

Нова розробка, що отримала назву Unispectral оснащена гіперспектральною камерою, яка дозволяє розпізнати склад речовин. Покупець сканує продукти, дізнаючись, з чого вони складаються, і чи немає в них шкідливих компонентів. А якщо ви не бажаєте безпосереднього контакту з агресивним середовищем, можна використати для дослідження  зручні моноподи Locust, що продаються в інтернет-магазині  4store.com.ua.

Гіперспектральний аналіз включає в себе перегляд спектрів світла, не видимих оком. Далі відбувається порівняння електромагнітного “відбитку” речовини з базою даних. Розробив таку унікальну технологію професор тель-авівського університету Д. Мендловік. За допомогою її будь-який користувач отримає можливість визначати хімічний склад харчових продуктів і кількісний склад готових страв у відсотковому співвідношенні. Рушійною силою смартфона є «розумне» програмне забезпечення.

Презентація Unispectral пройшла на початку березня цього року на міжнародній виставці Mobile World Congress в Барселоні (Іспанія). Будемо надіятись, що в найближчому майбутньому такі чудо-смартфони будуть доступні широкому загалу.