Завдяки Fujitsu зображення на планшетах стануть відчутними на дотик

Навесні 2012 року проскочила дивовижна інформація, що нібито iPad 3 отримає одну неймовірну особливість. Мало того, що екран Apple-планшета буде нести матрицю з супердозволом 2048 на 1536 пікселів, але і обзаведеться унікальною "дотиковою" технологією, що дозволяє в буквальному сенсі цього слова відчувати зображувані на дисплеї об'єкти.

За допомогою неї ми зможемо помацати вищерблений камінь, відчувати гладкість кулястих поверхонь, структуру траву, а закачавши торрент трекер будемо на дотик сприймати багато того, що відбувається у фільмах.

Говорилося, мовляв, за всім цим стоять напрацювання компанії Senseg, яка придумала, яким чином слід змінювати електричні поля між сенсорним екраном і пальцями користувача, щоб у останнього створювалося відчуття дотику до об’єктів, що не відрізняються від природних. Більш того, слоган запрошення Apple на презентації третього iPad закликав: «У нас є те, що ви повинні побачити. І доторкнутися». На жаль, все вийшло набагато прозаїчніше, технологія виявилась недопрацьованою.

Ну а нещодавно компанія Fujitsu, яка розгорнула павільйон на виставці Mobile World Congress 2014, показала свої досягнення в цій галузі. Для цього застосовується ультразвукова система, яка змінює коефіцієнт тертя між пальцем і склом. Суть в наступному. Під екраном генеруються ультразвукові вібрації, здатні пульсувати із змінною силою в будь-якій області дисплея. Ці коливання фактично відштовхують палець від поверхні сенсорної панелі, народжуючи різні відчуття під час  споглядання екрану.

Безперервна подача ультразвуку створює над дисплеєм повітряний прошарок високого тиску — в результаті палець ніби літає над гладкою поверхнею. А ось швидка зміна імпульсів формує відчуття шорсткості, чи гладкості. Японська корпорація продемонструвала технологію на прикладах різниці в відчуттях від дотиків до зображень струн арфи, кодового замка і шкіри крокодила. Реалізація виконана на інженерному планшеті Haptic Sensor Tablet. Fujitsu сподівається на комерціалізацію дотикової технології до кінця 2015 року.