Єгипет. Монастир Святого Симеона і печерна церква

Єгипет відомий туристам, в основному, своїми легендарними пірамідами, але крім цих величних і загадкових споруд там є ще досить багато незвичайних пам'яток. Одна з них, монастир Святого Сімеона – знаходиться в Каїрі, і захована під склепіннями внутрішніх порожнин гори Мукаттам.
Єгипет. Монастир Святого Симеона

Ця оригінальна «печерна церква» володіє вражаючими габаритами – погодьтеся, що далеко не кожен храм зможе одночасно вмістити в себе близько двадцяти тисяч парафіян! Для комфортного розміщення такої величезної кількості людей церкву оснастили зручними сидіннями, розміщеними півколом навколо невеликого узвишшя по центру. Будете замовляти в Єгипет гарячі тури, вибирайте такі, щоб в екскурсійну програму було включено поїздку саме до цієї пам”ятки.


Звели монастир заббаліни – дуже специфічна категорія єгипетського населення. Ця група людей є нащадками переселенців, які осіли в Каїрі в 40-х роках минулого століття.

Заббаліни спочатку намагалися займатися сільським господарством, але поступово прийшли до висновку, що збір і утилізація сміття приносить їм набагато більше прибутку. Їх квартал в Каїрі так і називають – «Місто сміттярів».

Незважаючи на таке не зовсім привабливе заняття, заббаліни дуже релігійні. Вони є коптами, тобто єгипетськими християнами, і з моменту появи в їх районі власної церкви вони стали почувати себе більш впевнено. Багато хто з них, навіть маючи можливість залишити свій «сміттєвий» квартал, залишаються там в силу сильного релігійного почуття.

Свою першу церкву копти побудували в 1975 році. Але рік потому її повністю знищила велика пожежа. Тоді копти збудували новий великий храм площею 1000 кв. м біля підніжжя гори Мокаттам. Ще кілька церков були влаштовані в печерах, з яких монастирський храм Святого Симеона є найбільшим.



Цікава історія монастиря – він був зведений в 1975 році і названий на честь Симеона Дубильщика, який за переказами врятував від смерті сотні своїх послідовників. Симеон, що жив у X столітті, прославився багатьма чудесами. Найвідоміша легенда розповідає, як одного разу правитель Халіф аль-Муіц запросив духовних лідерів. Сталося так, що патріарх Авраам взяв верх у дискусії, що зав’язалася між людьми. Тоді один з присутніх процитував Євангеліє від Матвія: «Істинно кажу вам, якщо ви будете мати віру, хоч як зерно гірчичне, ви можете сказати горі: перейди звідси туди, і вона переміститься». Халіф зажадав від Авраама довести правильність його релігії з допомогою такого дива, інакше все копти помруть від меча.

Тут і прийшов Симеон на допомогу Авраамові. Він привів правителя і священиків в гори, потім наказав Авраамові тричі прокричати: «Господи, помилуй», щоразу роблячи хресне знамення над горою. І диво сталося – гора перемістилася! Правитель хотів було звернутися до Симеона, але він теж безслідно зник.