Хунза — народ, який не хворіє

На нашій Землі існує дивовижне плем'я вегетаріанців, члени якого не знають хворіб і мають середню тривалість життя в 110-120 років, хоча зустрічаються і ті, кому перевалило за 160! Вони живуть на півночі Індії в Гімалаях в дуже суворих умовах, на березі річки Хунза, в 100 кілометрах від найпівнічнішого міста Індії Гілгіта.

Тутешні 40-річні жінки виглядають як дівчата, в 60 років зберігають стрункість і витонченість фігури, а в 65 років навіть народжують дітей! Заздрісно? Ще б, при нашому образі життя й до 80-ти років прожити за щастя.

Хороше здоров”я в сучасному світі - справжня цінність, втім навіть якщо і підкралась недуга, завдяки якісному лікуванню її без проблем можна здолати, благо існують такі клініки, як NewMed, а тут цены на лечение в Израиле, і інша детальна інформація.



Втім, повернемося до наших хунзакутів, саме так вони себе називають. Ці красиві, стрункі люди завжди веселі, доброзичливі, спокійні, гостинні і сердечні, незважаючи на суворі умови життя. Про свій секрет довголіття вони кажуть просто: будь вегетаріанцем, працюй завжди і фізично, рухайся постійно і не міняй ритму життя.

На чолі цього народу стоять король і рада старійшин. Їм легко управляти своїми підданими, адже в цьому суспільстві не буває злочинів, отже немає ні поліції, ні тюрем. Лікарні також практично не потрібні, адже хунзакути, на відміну від народів-сусідів, ніколи не хворіють!

Вперше світ дізнався про них з розповідей шотландського військового лікаря Мак-Каррісона, який 14 років пропрацював в цих краях і потім багато вчених витратили роки на дослідження цього феномену. В результаті вони прийшли до висновку, що основний секрет довгожителів цих місць - особлива система харчування.

Маючи трохи родючої землі, хунзи завжди були змушені харчуватися економно. Молоко і молочні продукти цінують, але споживають у невеликих кількостях, так як в цій країні небагато пасовищ для корів і кіз. Споживають дуже мало солі, а цукор і білу муку взагалі не виробляють і не споживають.

Основа харчування - пшеничні коржі з цілісної муки і фрукти, головним чином абрикоси. До цього нічого не додають, так як додати просто нічого. Кілька жмень перемелених пшеничних зерен і фрукти, в основному урюк, ось і вся добова їжа. І цього виявляється достатньо для повноцінного здорового життя!



Влітку вони харчуються сирими фруктами та овочами (по сезону), меленими зернами злаків, а взимку висушеними на сонці абрикосами і пророщених зерен, плюс небагато овечої бринзи, чи молока. Добова калорійність хунзи багато нижче звичайної і включає в себе всього 50 г білка, 36 г жиру і 365 г вуглеводів.