Шотландські вчені пропонують використовувати в якості палива віскі

Відомо, що віскі, як і будь-який інший вид алкоголю, не дуже добре поєднується з процесом водіння автомобіля. Але, це правило було порушено вченими з університету Нейпіра Единбурга (Edinburgh Napier University), які використовували віскі в якості палива для автомобіля. Точніше, не саме віскі, а побічні продукти процесу його виробництва

Отримане біопаливо володіє достатньою щільністю та іншими характеристиками, що дозволяє використовувати його в автомобілях без необхідності доопрацювання або модернізації останніх.

Використана для отримання біопалива технологія є сучасним втіленням процесу, відомого вже більше 100 років під назвою бродіння ацетон-бутанол-етанол (Acetone-Butanol-Ethanol fermentation), який був розроблений хіміком Хаїмом Вайцманом (Chaim Weizmann). Протягом кількох останніх років вчені з Дослідницького центру біопалива університету Нейпира в Единбурзі вивчали процес і ретельно підганяли параметри процесу, використовуючи побічні продукти, що доставляються з лікеро-горілчаного заводу Diageo’s Glenkinchie Distillery. Слід зазначити, що продукцією заводу є такі всесвітньо відомі бренди віскі, як Johnny Walker, J&B, Talisker Single Malt і, звичайно, Glenkinchie.

Щорічно вся промисловість Шотландії, випускаючи солодовий віскі, виробляє близько 1600 мільйонів літрів рідких відходів і 187 тисяч тонн перебродили зерен. І, група вчених на чолі з професором Мартіном Тангні (Martin Tangney) розробила процес, що дозволяє переробити ці два вищевказаних виду відходів у біобутанол.

Бутанол - це один з видів вуглеводнів, які є складовими частинами бензину. У порівнянні з етанолом, його енергія згоряння на 30% більше, а, отже, більше і потужність двигуна, менше витрата палива. В той час, як етанол можна змішувати тільки з бензином, бутанол, що має більш високу температуру займання, можна змішувати і з дизельним паливом. І що є самим значним, бутанол можна використовувати в якості автомобільного палива не змішуючи його ні з чим і не піддаючи обладнання автомобіля модернізації або переробки.

Представники університету Нейпира в Единбурзі вже подали заявку на патентування нової технології і тепер будують плани по створенню комерційної компанії, яка буде займатися виробництвом і реалізацією біопалива, виготовленого з відходів виробництва віскі.

«Двойной блок» - эффективная методика лечения алкоголизма, применяемая специалистами медицинского центра «Исцеление». На сайте Netzavisimosti.by вы узнаете об особенностях данной комплексной терапии, стоимости ее, сможете получить профессиональную консультацию, а также в режиме онлайн оформить соответствующую заявку.